Отпадане на стикера за "Гражданска отговорност" предлагат застрахователи

Да отпадне стикерът за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите предлагат от Асоциацията на българските застрахователи. Това би довело до над 10 млн. икономии.

Техните мотиви са формулирани в няколко точки.

 

Първият е, че сключването на застраховката може да се провери по електронен път за наличието на валидна застраховка "Гражданска отговорност".

Тези застраховки се издават единствено и само чрез Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР). Те присъстват в информационните системи на Застрахователите. В системата всяка сключена полица се отчита в реално време в Информационния център към Гаранционния фонд (ГФ), а контролът се извършва по електронен път.

С отпадането на стикера ще има икономия на значителни средства/ресурси, които натоварват цената на застраховката "Гражданска отговорност".

Отпадането на стикера би довело до пряка икономия за клиентите от стойността на самите стикери. В момента в премията по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите с единична стойност 1.40 лева за брой, като при разсрочено плащане на 4 вноски сумата нараства до 5.60 лв.

Общата икономия от отпадането на стикера, свързана единствено с изработването му, се изчислява на около 10 440 000 лв. Отделно е икономията на застрахователната администрация, ангажирана с подготовката на стикерите.

Отпадането на стикерите, би улеснило и сключването на застраховката онлайн и от разстояние и на безналичните плащания на премии/вноски по полицата.

Отпадането на стикерите ще допринесе за сключването на застраховки онлайн, тъй като тогава присъствието на клиент в офис на застрахователя няма да е необходимо. Поводът за предложението за отпадане на стикера на застраховка "Гражданска отговорност" е разпространението на коронавируса.

За реализацията на това предложение са необходими промени в Кодекса за застраховане и други нормативни актове. От браншовата организация са готови да сътрудничат в това отношение, за постигане на резултат в полза на цялото общество.

АБЗ е изпратила предложението си към Комисията по финансов надзор (КФН) и ще запознае с него и други компетентни по проблема държавни органи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    nelicha = нелича
    7 0
    19:30, 18 мар 2020
    В западна Европа никой не си позволява да кара без винетка и застраховка . Защото знае че ще бъде засечен от камерите . тука пак откриват топлата вода .
Последни новини