14 °C

Европа прие финансовите мерки срещу икономическата криза заради коронавируса

За да стабилизират европейската икономика на фона на коронавирусната епидемия, министрите на финансите на ЕС се споразумяха за прилагането на фискални мерки в размер около 1% от БВП през 2020 г. Те ще започнат да се прилагат в допълнение към всички други методи за подкрепа, се казва в съобщение на Еврогрупата.

"В продължение на видеоконференцията на 10 март 2020 г. между членовете на Европейския съвет, както и председателя на ЕЦБ, председателя на Еврогрупата и върховния представител, Еврогрупата проведе днес (16 март) задълбочена дискусия, заедно с членове извън еврозоната, как да реагира на изключителната хуманитарна и икономическа криза, причинена от коронавируса", се казва в съобщението

В допълнение към задължението за разпределяне на пари от бюджета, Еврогрупата приема да отсрочат плащанията на данъци и да предоставят държавни гаранции на предприятията в размер до десет процента от БВП.

Както е отбелязано в изявлението, тези стойности могат по-късно да нарастват, ако е необходимо. В изявлението се подчертава, че изключителните обстоятелства ни принуждават да действаме бързо и координирано.

Подчертава се, че подкрепата е необходима преди всичко за компании, които директно се сблъскват с последствията от коронавируса, като тези, които работят в областта на транспорта и туризма. На тях могат да се предоставят облекчение при изпълнение на държавни поръчки и да се предоставят допълнителни държавни гаранции за получаване на .

Еврогрупата също отбеляза необходимостта от незабавно отпускане на пари за борба с болестта и подкрепа на служителите в засегнатите сектори. Става дума за удължаване на обезщетенията за болест и безработица, за отлагане на данъка общ доход.

По-рано бе съобщено, че сериозни проблеми поради ситуацията започват да изпитват автопроизводителите. Поради проблеми с търсенето и прекъсването на веригите за доставки, те масово затварят заводите си в ЕС. В Германия не изключват, че ще отидат за временна национализация на предприятията, ако ситуацията застраши съществуването им.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини