В началото на епидемия сме, баровете затварят

„На базата на това, че е третият коронавирус и на база преживяното от Китай, може да се твърди, че сме в началото на епидемичния подем", каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след като парламентът разреши въвеждането на извънредно положение за един месец. Според него пикът на епидемията ще зависи от мерките, но този подем би трябвало да се забави с мерките за извънредно положение

Питейните заведения ще бъдат затворени за две седмици, първоначално. Ресторантите за сега ще останат отворени, но това решение може да бъде преразгледано още днес. Засега няма основания за затваряне на границите. Това са част от мерките, които кризисния щаб за борба с коронавируса оповести.

В следващите часове правителството ще обяви необходимите ограничителни мерки, а парламентът извънредно ще приеме законодателните промени.

Целта на извънредното положение е да се ограничат правото на пътуване на граждани, които трябва да останат под карантина. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че до този момент се е разчитало на доброволното спазване на карантината, но това не е е случило. Той обясни, че ако се наложи карантината може да се въвежда и на територии и зони.

“Има грубо нарушаване на тази карантина. Ситуацията в Пирогов е резултат на тържество с 24 човека, при положение, че единият е пътувал в чужбина”, съобщи председателят на щаба генерал Венцислав Мутафчийски. Той каза, че в много държави е въведено наказание за нарушаване на карантината и даде примери с Израел, където се наказва с 7 г, затвор, в Гърция с 2 г., в Русия - 3. В Румъния са заведени 25 дела за нарушаване на карантината, Трябва да има промени в контролиране на този процес, зави той.

Вицепремиерът Томисла Дончев заяви, че пътуванията ще бъде ограничени до минимум, но не обясни как.

На въпрос защо не е обявено първоначално бедствено положение, което е в правомощията на Министерски съвет, а се поиска извънредно положение Дончев отговори, че “кройката на закона за бедствията се отнася за различни ситуации. “Това, че се определя извънредно положение, не значи че е толкова извънредно. Основата тема е какви режими са необходими за спазване на карантината”, каза Дончев.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    ДоДо
    7 -2
    15:30, 13 мар 2020
    Браво! Най- после адекватни мерки. Изключително приятно съм изненадан от резултата днес в парламента- 201 гласували, 201 ЗА. Така се работи по време на криза, всички заедно, само така можем да преодолеем епидемията. На скептиците и тези, които омаловажават силата на коронавирус- не сте застраховани.
Последни новини