Зам. външен министър на разпит заради служебните паспорти на Божков и Попов

Зам. външният министър Георг Георгиев се яви днес в Специализирания наказателен съд, където се намира и специализираната прокуратура. Той ще бъде разпитан във връзка с издадените служебни паспорти на хазартния бизнесмен Васил Божков и дясната му ръка Георги Попов, който е номинален собственик на ПФК "Левски".

"Не съм запознат с причините да бъда извикан от Специализирания наказателен съд. Ще коментирам, след като се запозная с тях", заяви Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Преди дни стана ясно, че външното министерство е преиздало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт.

Така МВнР потвърди информацията на сайта "Биволъ", че двамата притежават служебни паспорти, но отрече, че са напуснали страната с тях. За Божков и Попов се иска екстрадиция от Обединените арабски емирства. Паспортите са били анулирани чак на 17 фeвруaри 2020 г. - датата, на която бе отправено искането за екстрадиция на двамата обвиняеми от ОАЕ.

Служебните паспорти на двамата обвиняеми са преиздадени на основание писмо от Министерството на младежта и спорта. В Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР е записано, че такъв документ се издава на държавни служители, прокурори, националните браншови организации, сдружения и федерации или на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи и това стана по преценка на министъра на външните работи.

Междувременно от МВнР съобщиха, че по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на Външно ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 г.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини