НАТО на извънредна среща по искане на Турция за Сирия

НАТО, по искане на Турция, ще проведе консултации относно ситуацията в сирийската провинция Идлиб, след като турски военнослужещи попаднаха под обстрел от сирийските правителствени сили.

"Северноатлантическият съвет на ниво посланици на 29-те страни членки на алианса ще се срещне в петък (28 февруари) по искане на Турция за провеждане на консултации относно ситуацията в Сирия в съответствие с чл. 4 от Вашингтонския договор", се казва в съобщението на сайта на северноатлантическия алианс.

Уточнява се, че съгласно чл. 4 от договора, всяка страна членка на НАТО може да поиска консултации, ако тяхната "териториална цялост, политическа независимост или сигурност са застрашени".

По-рано днес турските власти съобщиха, че в Идлиб турски военни са попаднали под обстрел. По последни данни жертвите на въздушния удар са 33 турски военнослужещи.

Във връзка с инцидента турският външен министър Мевлют Чавушоглу е провел телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Междувременно според военното министерство на Русия формированията на терористичната групировка "Хаят Тахрир ал Шам" вчера са предприели опит да проведат офанзива срещу позициите на сирийските правителствени сили.

Според руските военни в района на село Бехун под обстрела на сирийските войски са попаднали и турски военни, които са се намирали "в бойните формирования на терористични групировки".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини