13 °C

Международният ден на майчиния език отбелязаха в Ардино

„Майчиният език е един от най-важните стълбовена човешката идентичност. Те са три, а именно религия, език и култура. Майчиният езике основното нещо, което всеки трябва да изучава и да  знае“. Това заяви кметът на община Ардино инж. Изет Шабан в приветствието си по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той призова всички родители и деца да се възползват от и малката възможност, която предоставя българската нормативна база за изучаването на майчиния турски език в училищата.
За поредна година с музикално-поетична вечер бе отбелязан Международният ден на майчиния език в Ардино.Проявата се проведе в заседателната зала на общината и бе организирана под патронажа на кмета инж. Изет Шабан.

С много стихове, песни и танци ардинските деца показаха познанията си за майчиния си език, не само като изговор, но и граматичните особености на езика.

Програмата започна със силно емоционалното изпълнение на песента „Gesı bağları“от Несрин Хасан. Детската  вокална група „Славейче“  към народно читалище  „Родопска искра“ под ръководството на Дамла Йорданова представи  от богатия си репертоар популярните турски песни  „Nayino“, „Arkadaşımeşeк“ и „Hayatbayramolsa“ и обра аплодисментите на присъстващите. A ученици от СУ „Васил Левски“ и Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) към Общински детски комплекс под ръководството на Месут Хайрулов и Айбениз Салиева издекламираха стихове, посветени на майчиния език.

В края на събитието, кметът инж. Изет Шабан поздрави децата и техните ръководители, изрази удовлетворение от факта, че са подготвили хубава и интересна програма. Той подари на децата новата книга на турски език „Учителят Расим“ на Расим Исмаилов – Билязероглу.

Международният ден на майчиния език се отбелязва в голям брой държави на 21 февруари. Създаден през 1999 година от ЮНЕСКО и е признат през 2002 година от Организацията на обединените нации. Целта на инициативата е да се покаже значимостта на изучаването и използването на майчин език, както и да насърчи многоезичието и културното разнообразие.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини