25 °C

Час по право в "Славейков"

За пета поредна година Районен съд – Кърджали се включва в образователната инициатива на ВСС „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

Съдия Дарина Байданова от Районен съд – Кърджали се срещна с десетокласници от СУ „П.Р. Славейков“ в Кърджали и изнесе лекция на тема „Права и задължения на непълнолетните. Съдебни процедури с участието на непълнолетни“. Презентацията е първият урок за тази година в Кърджали по образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя се провежда в часовете по философия в 10 клас на близо 170 училища в цялата страна. Районен съд – Кърджали се включва за пети път в инициативата, а СУ „П.Р. Славейков“ и преподавателката по философия Руса Бориславова са традиционен партньор и участник в нея.

Кой е малолетен и кой непълнолетен? Кога може да се работи и при какви условия? Кога едно дете носи наказателна отговорност? Имат ли право непълнолетните да сключват граждански брак? Защо е необходимо да се търси разрешението на съда при боравене със средствата от детски спестовен влог? Колко е важна декларацията за придружителна непълнолетни след 22 часа на обществени места и какви глоби грозят родителите, ако няма такава декларация? Това са само част от въпросите, които бяха разисквани с учениците от 10 „б“ и 10 „в“ класове в СУ „П.Р.Славейков“.

„Законът е да се спазва от всички. Ако се съобразявате със закона, той ще ви направи свободни,“ апелира пред учениците съдия Байданова. Тя разясни какви са основните права, но и задължения на младите хора – като потребители, като деца на своите родители, като ученици, пешеходци и участници в движението, като спортисти и като хора.В подкрепа цитира много примери от съдебната практика – за смяна на собствено име или желание на непълнолетни да сключат граждански брак, например, които предизвикаха интереса на десетокласниците и станаха повод за въпроси в края на часа по право.

До края на втория учебен срок учениците от 10 клас на СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали ще имат още няколко урока, изнесени от магистрати от Районен съд – Кърджали. Сред темите са наболели проблеми, като трафик на хора, превенция срещу наркотици, злоупотреба с алкохол, защита на правата на младите хора. Предвижда се през месец април учениците да посетят Съдебната палата и да се запознаят с различните отдели и служби в Районния съд, а през месец май ще участват и в симулативен съдебен процес, в който ще „разиграят“ реален казус от съдебната зала.

Станислава Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини