13 °C

Час по право в "Славейков"

За пета поредна година Районен съд – Кърджали се включва в образователната инициатива на ВСС „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

Съдия Дарина Байданова от Районен съд – Кърджали се срещна с десетокласници от СУ „П.Р. Славейков“ в Кърджали и изнесе лекция на тема „Права и задължения на непълнолетните. Съдебни процедури с участието на непълнолетни“. Презентацията е първият урок за тази година в Кърджали по образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя се провежда в часовете по философия в 10 клас на близо 170 училища в цялата страна. Районен съд – Кърджали се включва за пети път в инициативата, а СУ „П.Р. Славейков“ и преподавателката по философия Руса Бориславова са традиционен партньор и участник в нея.

Кой е малолетен и кой непълнолетен? Кога може да се работи и при какви условия? Кога едно дете носи наказателна отговорност? Имат ли право непълнолетните да сключват граждански брак? Защо е необходимо да се търси разрешението на съда при боравене със средствата от детски спестовен влог? Колко е важна декларацията за придружителна непълнолетни след 22 часа на обществени места и какви глоби грозят родителите, ако няма такава декларация? Това са само част от въпросите, които бяха разисквани с учениците от 10 „б“ и 10 „в“ класове в СУ „П.Р.Славейков“.

„Законът е да се спазва от всички. Ако се съобразявате със закона, той ще ви направи свободни,“ апелира пред учениците съдия Байданова. Тя разясни какви са основните права, но и задължения на младите хора – като потребители, като деца на своите родители, като ученици, пешеходци и участници в движението, като спортисти и като хора.В подкрепа цитира много примери от съдебната практика – за смяна на собствено име или желание на непълнолетни да сключат граждански брак, например, които предизвикаха интереса на десетокласниците и станаха повод за въпроси в края на часа по право.

До края на втория учебен срок учениците от 10 клас на СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали ще имат още няколко урока, изнесени от магистрати от Районен съд – Кърджали. Сред темите са наболели проблеми, като трафик на хора, превенция срещу наркотици, злоупотреба с алкохол, защита на правата на младите хора. Предвижда се през месец април учениците да посетят Съдебната палата и да се запознаят с различните отдели и служби в Районния съд, а през месец май ще участват и в симулативен съдебен процес, в който ще „разиграят“ реален казус от съдебната зала.

Станислава Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини