5 километра за 20 дни. Докъде стигна тръбата за Перник

Строежът на тръбата, която трябва да доведе до Перник вода от София не върви според първоначалните предвиждания на властите, установи Свободна Европа.

Към 20 февруари, или 20 дни след началото на строителството, са положени 5 от общо 13,5 км. от водопровода между Мало Бучино и Перник, а за още 6 км. е направен изкоп. Работата по изграждането на резервоар и помпена станция е започнала, като досега е направен изкоп и е положен бетон, са отговорини от областната администрация на Перник, която е възложител на обществената поръчка за изграждането на водопровода, на въпроси на Свободна Европа.

Извън числата картината е следната. От крайните части на квартал "Мошино" до село Големо Бучино е положена тръба. Успоредно на пътя от Големо Бучино към Мало Бучино тече разкопаване за втория, по-дълъг участък. Между двете населени места пътят е затворен от багери, пазени от частна охрана, а ако искате да отидете от едното в другото трябва да обиколите през Перник и магистрала "Люлин".

От отговорите на областната управа става ясно също, че срокът, в който трябва да завърши строителството е два месеца, считано от 6 февруари. Това значи, че цялата инфраструктура трябва да бъде готова до 6 април - почти месец след крайния срок, посочен публично от представители на правителството.

„Реализирането на дейностите, независимо от кризисната ситуация, е съпроводено и с набавянето на огромна по обем документация. Всичко това е продиктувано от изискванията на действащото ни законодателство“, посочват от областната администрация, като допълват: „Планираното приключване на строителството на водопровода е да бъде завършено преди изтичането на този срок.“

През януари министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че вода към миньорския град ще потече максимум 45 дни след започване на строителството. На 1 февруари, при първата копка за тръбата, той каза, че графикът предвижда, че "между 23 дена и 25 дена ще е поръчката".

Колкото до това дали се работи денонощно, каквато заявка дадоха от правителството, областната администрация на Перник не дава отговор. Не посочва и колко общо работници и на колко смени работят те. Знае се само, че от „Монтажи“ работят 60 души.

На въпрос дали има възможност нивото на „Студена“ да се вдигне достатъчно преди приключването на строителството и новият водопровод така и да не влезе в експлоатация, от областната администрация отговарят, че е необходимо още много време, за да се напълни водоемът достатъчно.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини