Разследват насилие върху 3-годишно дете в с. Странско

    Властите разследват случай на  насилие върху 3-годишно дете в с.Странско. Момченцето е с опасност за живота и е настанено в болница в Пловдив.

    Водят се процесуално-следствени действия за установяване на причината за травматичните увреждания на детето и евентуалния извършител. Районна прокуратура – Димитровград наблюдава досъдебното производство за причиняване на телесна повреда. От днес по случая работи и Социалната служба в Димитровград, който също извършва проверка за статуса на семейството и цялата ситуация около момченцето.

    Сигналът към службите е подаден от медиците от болницата в Димитровград. Вчера сутринта 23-годишната майка на детето го завела в клиниката за преглед след като по-рано детето припаднало, според нейните обяснение. При прегледа лекарите установили, че детето е недохранено, системно малтретирано и с данни за стара черепно-мозъчна травма. За травмата майката посочила, че е от падане по стълбите преди няколко дни.

    Според събраната до момента информация от социалните при  падането детето си е глътнало езика. Дали падането е реално или става въпрос за домашно насилие обаче тепърва ще стане ясно.

    От тази сутрин екип на Социалната служба е на място в дома на семейството на пострадалото дете, посочи шефката на службата в Димитровград  Жанета Желева. Екипът ще събира информация, ще трябва да установи дали в семейството има и други деца, които да са в риск и едва след като цялата информация за ситуацията е налична и бъде обобщена и анализирана, ще се предприемат необходимите мерки, посочи тя. Досега не е имало сигнали към социалните за това семейство, уточни Желева. 

    Неофициалната информация е, че майката на момченцето е в съжителство с мъж, който не е биологичният баща на детето. Според данни от кмета на селото, мъжът работел в местната кравеферма и изкарвал добри пари, полагал грижи за семейството.

    Днес ще бъде свикан и мултидисциплинарен съвет по механизма за защита на децата от домашно насилие, на който ще бъдат обсъдени данните по случая до момента. В него влизат представители на всички служби, имащи отношение по темата-педагози, местна власт, МВР, медици, психолози, социални. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Гр
      ГРАД КОЗЛОДУЙ
      5 -1
      14:12, 20 фев 2020
      майката циганка е била детето си
    • 2
      Са
      Сачев
      8 -2
      15:11, 20 фев 2020
      Някой в Бг да е чул т. нар. Социални служби да са реагирали превантивно.Да са отишли в циганска махала да "установят" в какви условия се отглеждат и наплодяват циганчетата?Да са написали становище ,че живеят в незаконни коптори като скотове и както ни е известно житието определя битието и не можем да очакваме от там да се пръкнат лекари и инженери.Кому е необходима паразитна структура вървяща след събитията?
      • До
        До Сачев
        3 -3
        15:28, 20 фев 2020
        Ами наши всички са против стратегията и това социалните да влизат в дома... то хем боли хем сърби... хем да нямат права, хем да спасяват деца.... май никой ненае какво иска...
    • 3
      Ва
      васил
      4 -1
      17:20, 20 фев 2020
      защото стратегията ще се прилага за терор върху обикновените граждани - не върху гетата с мангусти
    Последни новини