ДАНС влезе в общинската болница в Раднево

Прокуратурата и ДАНС извършват проверка в общинската болница в Раднево. Причина за това е подаден сигнал от кмета на общината д-р Теньо Тенев за злоупотреби в размер на близо 1.3 милиона лева. За clinica.bg д-р Тенев каза, че от лечебното заведение в продължение на една година и половина не са плащани осигуровките на персонала.

От близо две години в болницата се извършват злоупотреби, твърди кмета д-р Тенев. „Финансовите отчети, които дружеството представя на Общинския съвет са били фалшиви. Става дума за периода 2018 и 2019 година. За тези две години има натрупани задължения за близо 1.3 милиона лева. Таза загуба е генерирана от търговското дружество МБАЛ "Георги Чакмаков", допълни  д-р Тенев. Задължениятана лечебното заведение към НАП са в размер на близо 400 хиляди лева. Освен това стана ясно, че в продължение на година и половина не са плащани осигуровки на перосала, който е около 130 души.

По думите на кмета Общината е подпомагала лечебното заведение, като всеки месец е превеждала сумата в размер на малко над 50 хиляди лева.

"Над 700 хиляди лева всяка година е давала общината на болницата. И така в продължение на 4 години", възмущава се  д-р Тенев. Според него местната власт е правила всичко възможно да задържи лекарите и сестрите в боницата, докато трима-четирима нейни служители са правили злоупотреби.

Кметът е подал сигнал до институциите за фалшиви месечни и годишни отчети, под които стоят подписите на главния счетоводител и на управителя на болницата.

"В тази схема са участвали и ТРЗ-то на болница и човекът, с който живее на семейни тази служителка. За съжаление информацията, която сега излиза е, че има лица, които освен заплати по трудов договор са взимали и в пъти по-големи средства от граждански договори", допълни д-р Тенев. Според него средства са раздавани и на близки и роднини на тези лица.

Назначената през април 2018 година за управител на дружеството д-р Мая Узунова, не е пожелала да коментира казуса, преди да е завършена прокурорската проверка и да бъде изготвен финансов одит, съобщават местни медии.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини