12 °C

Щам на птичи грип, който може да е опасен и за хората, налази Европа

Високорисковият щам на инфлуенца /птичи грип/ H5N8, който при определени обстоятелства може да мутира и дори да е опасен за хората, е засече в Европа в момента. В осем държави членки на ЕС са регистрирани огнища на птичи грип. Вече има и в България-във ферма за водоплаващи птици в град Раковски. В момента на регистриране на огнището в нея се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи.

Хасково остава с повишена епизоотична обстановка, като рисков, поради големия брой на птици, които се отглеждат на територията на областта. Общи обектите са около 40, 250 хил. броя са птиците-бройлери и водоплаващи, уточни по време на днешното заседание на Епизоотичната областна комисия д-р Георги Илиев от Областна дирекция по безопасност на храните.

Той припомни ситуацията от 2018 година, когото голяма част от тези обекти бяха засегнати от заразата и се стигна до умъртвяване на хиляди птици в региона.

Вече има разписани мерки за осуетяване на разпространението на птичия грип, посочи д-р Илиев. Сред тях са затягане на контрола върху птицефермите и движението и транспортирането на птици до кланиците. Птиците ще пътуват само с предварително дезинфекцирани транспортни средства, и то такива, които са лицензиране за това.

Преди да се разреши придвижване, птиците трябва да са били изследвани за птичи грип и резултатът да е отрицателен. На базата на този отрицателен протокол ще се издава медицинско свидетелство за придвижване.

Затягат се мерките и в кланиците за водоплаващи птици. Официалният ветеринарен лекар там ще наблюдава с какви документи пристигат птиците, дезинфекцирани ли са транспортните средства и дали при клането има съответни патоанатомични изменение. Ако има такива, ще се предприемат незабавни мерки. Собствениците на такива обекти ще бъдат събрани през тази седмица от ОДБХ -Хасково, за разговор по мерките, отбеляза д-р Илиев.

Важно е също и домашните птици да бъдат прибрани, като превантивна мярка, предупреди той. Хората, които отглеждат птици в дворовете си, не трябва да ги пускат свободно. Освен това трябва да се внимава и със съхранението на фуражите-да са в закрито помещение.

Смята се, че в страните със зараза сега вирусът е пренесен основно от контакт на домашните птици с дивите водоплаващи.

Огнища на високопатогенна Инфлуенца H5N8 на територията на Европа се регистрират от края на 2019 година. Нотифицирани са 31 огнища при домашни птици - Полша – 20 ферми и задни дворове; Словакия - 3 лични стопанства; Унгария – 4 огнища; Румъния – 2; Чехия - 1; Украйна - 1.

Haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ме
  Менгеле
  5 -2
  17:54, 18 фев 2020
  Време е вече да се избиват и хора.
  • Вр
   Време е
   4 -2
   21:03, 18 фев 2020
   Време е да ти го н.а.б.и.я.т до макарите!
  • Дж
   Джо Сталин
   3 -1
   22:32, 18 фев 2020
   Но Мутри , Но проблем
  • Дж
   Джо Сталин до Д-р Менгеле
   1 0
   03:55, 19 фев 2020
   Всъщност Мутрите и бейовете от СДС - ГРОБ - ДПС за 30 години
   избиха повече българи ( над 2 милиона + 1 милион бежанци)
   отколкото Византийците , Османлиите и Фашистите СаксКобургота - Уиндзър .....
   ....
   А България от Република стана пак Феодална държава
 • 2
  Пи
  пиленце
  3 0
  09:21, 19 фев 2020
  Ха да видим дали европейците със заразата ще избият всички птици в радиус от 3-10-30 км ? Или само в Бг е практика това?!Ще следя с интерес развитието на ситуацията.
  • Si
   SIC
   1 0
   10:18, 19 фев 2020
   Банкянското добиче пак ще се престарае.

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини