Нови 99 заразени с коронавирус на круизния кораб в Япония

Японските власти потвърдиха, че още 99 души са заразени от новия коронавирус на борда на круизния кораб Diamond Princess, с което общият брой на потвърдените случаи на Covid-19 на кораба достигна 454.

Тестът на руска гражданка, която е била на борда на круизния лайнер Diamond Princess, акостирал в Йокохама, Япония, е положителен за коронавирус, съобщи руското посолство в Япония в понеделник.

Тя ще бъде отведена в болница и лекувана, пише в пост посолството във Facebook.

Това е първата руска гражданка, при която е официално потвърден Covid-19. Двата потвърдени досега случая на котронавирус в Русия са китайски граждани, пише The Guardian.

От 300 американски граждани и членове на семейството, евакуирани със самолет от круизния кораб под карантина в Япония, 14 са имали положителни тестове на новия коронавирус, съобщи американският държавен департамент в понеделник.

Американските пътници на Diamond Princess се подготвяли да се върнат вкъщи с чартърни самолети, когато американските служби били информирани, че 14 от тях, които са били тествани дни по-рано, са положителни за Covid-19. На пътниците е било разрешено да се качат на самолета, но са изолирани от останалите и ще бъдат под наблюдение.

Редица други страни, включително Канада, Австралия и Южна Корея, обявиха планове за евакуация на своите граждани от кораба. Самолет на Qantas ще отведе 209 австралийци у дома в сряда.

На круизния кораб условията на катантината са доста строги. Пътниците не могат да контактуват с персонала, не трябва да излизат от каютите си, освен за кратка разходка на палубите, на малки групи, когато им бъде разрешено и без да се доближават по-близо от 3 метра един до друг. 

Междувременно окръг Синсян в провинция Хенан, южно от Пекин, обяви, че удължава карантината до 21 дни за гражданите, които се връщат от Ухан, след два необичайни случая на Covid-19.

Япония отмени най-големия маратон в Токио през март, като около 38 хил. записани няма да могат да участват, до събитието ще бъдат допуснати ограничен брой елитни и професионални бегачи.

Япония също обяви, че ще отмени празнуването на рождения ден на императора. Това не се е случвало от 1996 г., когато честването бе отменено зарадо кризата със заложници в японското посолство в Перу.

Китай може да отложи годишния конгрес през март, най-голямата си политическа среща за годината.

Постоянната комисия за Националния народен конгрес заяви, че смята, че е необходимо да се отложи събирането, за да се даде приоритет на живота, безопасността и здравето на хората, съобщи Синхуа. Една трета от 3 000 делегати са провинциални и общински кадри с важни ръководни роли, които са ангажирани в борбата срещу епидемията. Постоянната комисия обсъди отлагането на 24 февруари. Срещата трябва да започне на 5 март.

Сингапур отбеляза възможна рецесия, след като намали прогнозите за растеж заради влиянието на вируса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини