19 °C

Учени отбелязаха пробив в областта на квантовото заплитане

Учени успяха да заплетат два “квантови памети” на разстояние много по-голямо от преди - пробив, който някой ден може да промени начина, по който функционира интернет.

Откритието може да се окаже огромна крачка напред в посока квантов интернет.

Изследователите се надяват, че това ще позволи заплитания на далечни разстояния и установяването на възли, нужни за изграждането на подобна мрежа.

Учените отдавна се надяват да разработят квантов интернет, създавайки нов вид мрежа, възползваща се от необичайното поведение на квантовия свят за пренос на данни с подобрена скорост и сигурност.

Квантовата мрежа се базира на идея, подобна на традиционния интернет, позволявайки преноса на големи количества данни на далечни разстояния. За целта тя ще използва квантови битове, или кубити, между квантови процесори, предлагайки нови възможности в допълнение към настоящия класически интернет.

Те обаче ще трябва да са в състояние да пренасят заплетени частици – призрачно явление, позволяващо на частиците да взаимодействат мигновено помежду си на далечни разстояния. През последните години беше отбелязан пробив в това отношение, което помогна на учените да пренесат заплетени частици чрез кабели или с помощта на сателити, но на ограничени разстояния.

При квантовия пренос на големи разстояния, разпределението невинаги е успешно, защото връзката се губи и преносът е ненадежден.

Досега най-далечното разстояние, на което учени са успели да заплетат квантови памети е 1.3 км. Това подсказва, че съществуват трудности в мащабирането на една подобна система, така че тя да е функционална, като преносът на данни из града.

В рамките на новопроведеното изследване, инженерите успели пренесат заплетени частици на далеч по-голямото разстояние от 50 км. Постигнали го като използвали определен квантов ефект, позволяващ пренос на по-големи разстояния.

Преносът на подобни разстояния ще позволи свързване на градове и ще допринесе за сбъдване на мечтата за квантов интернет.

Учените искали да установят как да пренесат два квантови памети – квантовата версия на нормалната компютърна памет, или еквивалента на твърд диск. Докато компютърната памет съхранява информация като единици и нули, квантовата съдържа квантово състояние, теоретично позволявайки далеч по-голяма компютърна мощ.

За преплитането на тези два квантови памети, учените изстреляли фотони или отделни частици светлина, по 50-км кабел. След като изминали това разстояние, двете памети си взаимодействали една с друга, правейки експеримента успешен и демонстрирайки, че е възможно два квантови памети да бъдат заплетени на подобно разстояние.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини