Лавров: САЩ си подготвя почвата за ракети със среден обсег в Европа и Азия

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви след посещението на Мюнхенската конференция по сигурността, че САЩ си подготвят почвата за разполагане на ракети, забранени по-рано от договора ИНФ, в Европа, Азия и на острови в Тихия океан, съобщава "Спутник".

Москва по-рано призова САЩ да избягва разполагането на ракетите в близост до границите на Русия, след като Вашингтон напусна Договора за ядрени сили със среден обсег (ИНФ), подчертавайки, че това ще доведе до "срив" на глобалната система за контрол на оръжията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви решението си да се оттегли от споразумението ИНФ от 1987 г. на 2 февруари 2019 г. Вашингтон заяви, че напуска договора заради нарушения от страна на Москва, Русия твърди, че се придържа към споразумението и има опасения, че САЩ не го спазва. След като САЩ напуснаха сделката през август, Пентагонът веднага тества нова ракета, оперираща в забранения обсег.

"След като САЩ се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег, Путин изпрати подробни съобщения до всички западни лидери, където очерта руските оценки на тази ситуация. Президентът, обърна внимание на факта, че Русия обяви мораториум върху ИНФ, докато ракетите от съответния клас американско производство не бъдат пуснати в експлоатация и не бъдат внедрени в определен регион на света, допълва Лавров", цитиран от ТАСС.

"И така, никой, освен президента Макрон, не обърна внимание на факта, че в посланието си, предлагайки взаимен мораториум, той изрази готовността си да обсъди възможни мерки за проверка на такъв взаимен мораториум. Макрон обърна внимание на това и каза, че се интересува от този вид диалог. Но вие сами разбирате, ние, разбира се, ще разговаряме с французите по тези теми", обясни той.

Според него в реч на Макрон на конференцията в Мюнхен звучи прагматизъм и настроение за диалог с Русия. "Има предложения от Франция, страната показва истинска политическа прозорливост, геополитически прагматизъм и желание за диалог. Това звучеше с всички резерви, които президентът Макрон направи по отношение на отношението му към санкциите за Русия. Той призова за приемане на реалността: Русия съществува, Русия влияе на много процеси, които протичат в света, особено след като Русия съществува рамо до рамо с Европа", коментира Лавров.

Според него, Париж предлага конкретни предложения за започване на диалог за стратегическа стабилност с участието на Москва. "Споменахме му неговите конкретни предложения да започне диалог за архитектурата на сигурността с Русия. Да, има конкретни предложения".

Лавров смята, че обсъждането на мораториума изисква многостранни консултации с участието на САЩ. "Разбира се, ще обсъдим тези въпроси с французите, но за да постигнем съгласие за конкретни решения, се нуждаем от многостранни преговори, многостранни консултации с участието на Съединените щати, които, унищожиха договора ИНФ, сега активно подготвят си почвата за разгръщането на тези някога забранени оръжия в Европа и Азия, което те не крият".

Лавров заяви, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Мюнхен отказва да отговори на руските инициативи за мерки за изграждане на доверие по време на провеждането на учения по линията на контакт, както и за гарантиране на безопасността на полетите над Балтийския регион.

"Когато преди няколко дни напомних на Столтенберг в Мюнхен, че чакаме отговор на нашите чисто съществени предложения, той избяга с някакви като цяло неловки забележки, че всичко това ще бъде разгледано по-късно", коментира Лавров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини