Предпазните маски за грип станаха дефицитна стока

Изображение 1 от 3

    Предпазните маски срещу вируси изчезнаха от аптеките и в сезона на грипа се очертават като абсолютно дефицитна стока.

    Проверката на Haskovo.net след сигнал на фирма, която търси да закупи маски в голямо количество за служителите си, показа, че маски действително няма.

    Освен с тежката грипна ситуация, която вече отшумява в региона и в страната, голямото търсене на предпазни средства срещу разпространението на вирусите, фармацевтите свързват и с информацията, която хората следят за разпространението на коронавируса.

    Маски за еднократна употреба, който използват хирурзите, са леки, удобни и евтини, и защитават за около 2 часа, а това е достатъчно време, за да отидете до магазина, да стигнете до работното си място или до училище. Цената им е 10 ст. за брой, ако купиш цяла кутия с 50 маски. 15 стотинки е сумата за една маска, ако се купува по-малко количество.

    „Определено е повишено търсенето на маски, но вече съвсем ги няма. В аптеките ги изчерпахме, а в складовете -няма зареждане“, коментира председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз Красимир Колев, който има аптеки в Димитровград и Първомай.

    Повечето видове маски са произведени в Китай и са в съответствие с европейски норми. Вероятно страната на производството им е свързана тясно с липсата им на българския пазар, предполага Красимир Колев. „В самия Китай имат толкова голяма нужда в момента от маски, че твърде е вероятно да са намалили износът им драстично“, смята той. Колев, казва, че маските са предназначени по принцип да се носят от болни вече хора с цел да не заразят здравите. „Маската се сменя на 2 часа, за да е ефективна като предпазно средство. По принцип са предназначени за болните, но напоследък, като превантивно средство, все по-често маски си купуват и здравите. Хората се притесняват от това, което се чува всеки ден по медиите за разпространението и на новия вирус. А и грипът, който ни атакува през последните години също е тежък“, посочва той.

    На склад в неговите аптеки са останали едва около 40 маски. В последните дни е продавал по минимум 50 на ден, на фона на продажби от около 10-20 в извън грипно време.

    Фармацевтът споделя, че засега няма информация от доставчиците кога ще има зареждане отново.

    В Хасковските аптеки ситуацията е същата. В една от големите аптечни вериги посочиха, че зареждането за Южна България става предимно от фармацевтичните складове в Пловдив. „Маски няма по базите. А се говори дори, че количества от България са изискани обратно от вносителите от Китай“, казват аптекарите.

    По кутия-две, т.е. около стотина броя маски са продавали в една от аптеките в Хасково допреди седмица, докато ги е имало. Сега са останали толкова малко в наличност, че стигат само  за персонала.

    Модерните напоследък маски с цветя и картинки са по-скъпи от познатите на всички със синя и бяла страна, но всяка инвестицията със сигурно си заслужава в момент на епидемия. Накрая останаха само скъпите маски и пак ги изкупиха, казват аптекарките. За всеки случай в склада на аптеката са оставили няколко кутии за клиентите си. Дават обаче на бройка и когато преценят, че човека наистина има нужда- болен е. Отказват продажби на кутия, защото напоследък имало и спекулации. Купуват големи количества, а след това ги търгуват на по-висока цена в интернет, защото търсенето е наистина  огромно, казват в аптеката.

    Фармацевтът Янка Табакова е от дълги години в бранша. Тя е заместник-председател на Регионалната колегия на фармацевтичения съюз в Хасково, била е избирана и за фармацевт на годината в национален мащаб. Аптеката й е в центъра на областния град. И тя е заделила определено количество маски, но е категорична, че те  са за майките с деца, които се нуждаят.

    Според нея, основната причина маските да изчезнат от пазара е точно страхът от корона вируса, не толкова от грипните щамове, които ни атакуват през последните години.

    Хората се запасяват, за всеки случай. Смята така, защото по принцип във време на грипна епидемия се повиша тресенето на предпазни маски, но тази година то е било рекордно. Разказва дори за случаи през последните седмици, в които хора, които имат близки в чужбина, купували по няколко кутии, за да им ги изпращат там. „ Заради бързо разпространяващият се коронавирус и на нашия континент, вероятно проблем с предпазните маски има и в другите европейски държави“, предполага Янка Табакова.

    И след като е такава ситуцията, какво ни остава все пак като полезен ход, за да избегнем риска?

    Специалистите съветват при нужда и при липса на леките и удобни хирургични маски, да се използват професионалните лицеви маски. Те са по-скъпи, но пък издържат по-дълго-8- часова работна смяна, и филтрират много по-фини капчици и частици.

    Има няколко техни варианта. Към първия клас спадат обикновените маски за нетоксични прахове и аерозоли. Към втория клас са маските за опасни прахове. Покрай маската минава максимум 11% от вдишания въздух. В третия клас са маските за спори, вируси и бактерии. Покрай тях минава максимум 5% от вдишания въздух.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Пр
      При това "здравеопазване"
      4 -4
      19:56, 12 фев 2020
      Ако вземе и дойде корончето, ковчезите и опелата също ще станат дефицитна стока, но за малко, защото бързо ще свършим.
      • Ки
        китаец
        2 -1
        11:31, 13 фев 2020
        Вирусът е вече тук.
    • 2
      12
      12345
      4 -5
      21:53, 12 фев 2020
      Някой има скъпи маски за продаване!!!!Платен репортаж!!!!Хайде сега всички баламурници вървете и купувайте!!!!!Ако Ви е писано да се одавите няма да се обесите!!!!!
    • 3
      Ад
      Адолф
      4 -3
      22:14, 12 фев 2020
      Недейте се връзва на тия глупости, пийвайте си всяка вече по 1-2 чаши винце или ракийка кой квото си харесва и хич да не ви е през *** за тия грипове :D
      • 22
        222
        1 0
        12:25, 13 фев 2020
        Обаче са прави.Маски или няма или някои аптеки ги продават много скъпо и дерат хората.
    • 4
      Ам
      Американски КурКосмат
      2 -1
      00:07, 13 фев 2020
      А можеш ли да си ушиеш маска в къщи
      ....
      А ако я напоиш със спирт (или само я навлажниш ) домашната маска ще бъде по-дезинфекцирана от Хасковските болници и поликлиники
    • 5
      Ку
      кумчо
      0 -1
      17:39, 13 фев 2020
      Маските свършиха, сега купувайте презервативи, че току виж се появило нещо ново и пак няма спасение
    • 6
      Ма
      Марко Тотев
      0 0
      20:02, 26 фев 2020
      Преди един ден си купих бояджийски пистолет и днес научих, че имало огромен дефицит на маски. Да се ... у късмета дето извадих.
    Последни новини