Предпазните маски по аптеките в Димитровград свършват

Има недостиг на предпазни маски, които помагат за превенция срещу грип и други инфекциозни заболявания, предавани по въздушно-капков път, установи проверка на Димитровград.БГвести.НЕТ.

В аптеки в Димитровград има дефицит на хирургични маски, които могат да предпазят от заразяване. Проблемът не е само за града, но и в други населени места - имаме информация, че и в град Хасково хирургическите маски са изчерпани от аптечната мрежа. 

Фармацевти от Димитровград коментираха, че в складовата мрежа от 5-6 дни няма наличности на маски, а в аптечната мрежа вече почти са изчерпани. Фармацевтът Катя Панева коментира, че маските, които са масово разпространени в аптечната мрежа, задължително трябва да се подменят на 1-2 часа, в противен случай не само не помагат, но и създават благоприятна среда за развитие на бактерии и вируси.

Според аптекарите се очаква нов внос на маски след около 3 седмици, докогато ще продължава да има недостиг в страната. Китай е най-големият производител на този тип предпазни средства, но единият им завод е спрял работа, а и при тях търсенето е огромно, заради епидемията от коронавирус в страната.

Имаме информация, че граждани масово изпращат колети с предпазни маски извън страната, вероятно към по-засегнатите от коронавируса държави, за свои близки.

Правилният начин за слагане на предпазното средство е „с цветната страна“ навън. „Маската за обща употреба е с филтър, съдържа специални вещества и е важно да се слага правилно, още повече че и в момента вървят два щама грипен вирус. В сезон на грипна епидемия, едно от най-важните неща е да бъдем предпазливи. С предпазните маски за лице, получавате бактериална ефективност на филтъра 99,5% “ информират фармацевти. Никой не трябва да се срамува да предприеме мерки за своето здраве и на обществени места да бъде с маска, това предпазва и човека с маската, както и хората около него.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Mf
    MF
    3 0
    18:18, 13 фев 2020
    Няма данни досега лицето Катя Панева да има професионална квалификация "магистър-фармацевт",но явно имате информация от други,алтернативни източници.Отново четем алабалистики.
Последни новини