11 °C

Проливни дъждове потушиха 1/3 от пожарите в Австралия

Проливни дъждове по източното крайбрежие потушиха 1/3 от опустошителните горски пожари в Австралия и има изглед да продължат и угасят още пожари, съобщиха властите, цитирани от BBC.

Дъждовете в един от най-тежко засегнатите щати Нов Южен Уелс са потушили 20 от около 60-те пожара през изминалия ден.

Властите посрещат с радост и облекчение проливните валежи, но предупреждават, че са възможни наводнения в Сидни и други крайбрежни градове.

В някои от засегнатите зони падна толкова много дъжд, колкото обичайно е количеството за цяла година, по данни на метеорологичната служба.

Днешният петъчен ден е най-влажният за най-големия австралийски град Сидни през последните 15 месеца.

Независимо от неудобствата, които създава дъждът, местите хора също посрещат с радост проливните валежи. "Фантастично е да се събудиш и да видиш да вали така нужния ни дъжд" пише лорд-кметът на Сидни Кловър Мур.

Голяма част от Нов Южен Уелс преживяваше суша в продължение на три години и днес пожарникарите на щата пишат, че са безкрайно щастливи да видят прогнозата за времето, която предвижда цяла седмица проливен дъжд.

В северната част на Нов Южен Уелс бяха измерени над 280 мм дъжд. И все пак над най-големите пожари, в южната част щата и близо до столицата Канбера, валя малко и те не са потушени.

Опустошителните, продължаващи от месеци горски пожари убиха най-малко 33 души, унищожиха хиляди домове, над 11 млн. хектара земя - територия сравнима с големината на Англия, беше изпепелена. Милиони животни намериха смъртта си в пламъците.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини