Пийт Бутиджидж спечели изборите на демократите в Айова за кандидат за президент

Пийт Бутиджидж печели партийните избори на демократите в Айова за избор на кандидат за президент на САЩ, съобщи местният щаб на Демократическата партия, след преброяването на 100% от гласовете.

Според окончателните данни, Бутиджич получава 564 012 гласа, а основният му съперник Бърни Сандърс - 562 497 гласа.

На трето място е  Елизабет Уорън - 387 069 гласа, считаният за фаворит Джо Байдън е едва  четвърти с 341 172 гласа.

Гласуването в Айова се проведе в понеделник, но преброяването на гласовете се забави поради технически проблем. По-рано председателят на Националния комитет на Демократическата партия Том Перес призова за повторна проверка на резултатите от вота в Айова.

Демократите номинираха 11 кандидати, включително бившият вицепрезидент Джо Байдън, сенаторите Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Ейми Клобушар, бившият кмет на Саут Бенд (Индиана) Пит Бутиджидж, предприемачите Том Стайър и Андрю Янг. Милиардерът Майкъл Блумбърг не проведе кампания в Айова.

Бутиджидж би бил първият президент на САЩ, който открито е гей. Той настоява, че е време за ново поколение лидери и че липсата му на опит във Вашингтон ще му помогне да преодолее партийното разделение в столицата. В реч в Ню Хемпшър, където са следващите избори, той припомни, че преди година е влязъл в надпреварата с екип от четирима души, без слава и без пари. Анализатори определят 38- годиншния ветеран от Афранистан като антипод на Тръмо. Той е полиглот и най-много напомня Барак Обама по чувство за хумор, стил на изразяване и дори послания.

От началото на 70-те години борбата за президентския пост традиционно започва в Айова - първите първични вътрешнопартийни избори се провеждат тук. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини