Проф. Коста Костов напуска СБЖ: Не искам да съм пуяк сред мисирки

„Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност“, пише в oбръщение до Съюза на българските журналисти известният пулмолог и главен редактор на списание INSPIRO проф. д-р Коста Костов, който оповести в социалната мрежа, че напуска СБЖ. Повод за това станали поредица от разочарования от остарелите разбирания за работа в съсловната организация. Чашата преляла, след като СБЖ не взел отношение, когато премиерът Бойко Борисов нарече репортерите "мисирки".

Професорът публикува писмото до съюза, с което мотивира оттеглянето на членството си:

"Уважаеми членове на СБЖ,

От днес, 06.02.2020 г., този свещен ден за България, в който сме загубили без народна съпротива най-великия си сънародник, напускам СБЖ и не желая да бъда считан повече за част от съюза.

В последните години, заради няколко почтени приятели и в качеството ми на главен редактор на списание INSPIRO, което издавам от 2008 година, бях мотивиран да стана член на съюза на българските журналисти. Очаквах, че чрез привличането на нови членове, СБЖ ще се отърси от летаргията и крайният консерватизъм и ще поеме по нов път, който ще разкрие нови възможности за неговите членове за добри дела. Не би!

Разочарованията ми от бездействието на СБЖ по редица проблеми на обществото и съсловието, които се наслагваха в годините, достигнаха своя зенит в последните часове, очаквайки безнадеждно остра официална позиция на СБЖ по казуса с „мисирките“, обиден евфемизъм, употребен от премиера Борисов към журналистите от женски пол.
Не желая повече да бъда част от една общност, която позволява членовете й да бъдат публично унизявани и не демонстрира очакваните защитни рефлекси. Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност. Функцията на журналистите е да бъдат проводници на истината, а не да функционират като мажоретки на властта."

Д-р Коста Костов е професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”; бил е дългогодишен ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА, София, председател на Българското научно дружество по пулмология и фтизиатрия, национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването и консултант на Националната здравноосигурителна каса. Той е председател на Управителния съвет на Фондацията за респираторна медицина „INSPIRO“, основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение „INSPIRO“.

Ежегодно е избиран за "Лекар, на когото българите вярват", присъства в класацията "Най-добрите лекари".

Носител е на годишната награда за есеистика за 2015 г. и 2018 г. на в. „Словото днес”, седмично издание на съюза на българските писатели.

Член на Съюза на българските писатели и досегашен член на СБЖ

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ди
    Димитров
    24 -2
    10:24, 7 фев 2020
    Човек с достойнство.
    • Ка
      Как е възможно
      8 -1
      13:31, 8 фев 2020
      Цял един народ да се остави да го упрравлява един обикновен простак. Ей това не мога да си обясня
    • По
      Помнещ
      4 0
      18:40, 9 фев 2020
      Ами, как е възможно: "...Вие сте прости и аз съм прост...", спомняте ли си?
  • 2
    12
    123
    7 -1
    20:54, 8 фев 2020
    А нима не приличат на мисирки (фитки) с поведението си.Та те самите не се уважават помежду си,нито се изслушват,камо ли да се изчакват.От този СБЖ да не се правят на ощипани,а да вземат да разобличат всички онези с фалшивите новини и фалшивите сайтове,за да спрат манипулациите сред хората,че както казваше Жорж Ганчев навремето: Българите сме малък,но много прост народ....!
  • 3
    Ut
    Utrecht
    1 0
    10:40, 10 фев 2020
    СБЖ какво отношение да вземе, като определението "мисирки" е вярно (на хасковски "фитки" да ги беше нарекъл!). Такива са - хвърлят им да кълват и после доволно гълчат... Едни от страх, други от угодничество за нещо си ..
Последни новини