СЗО: Не, чесънът няма да ви защити от коронавируса

Някои от последните съобщения на Световната здравна организация (СЗО) в Twitter изглеждат като съвсем очевидни неща, но на фона на бързо разпространяващата се дезинформация относно новия коронавирус, хиляди, ако не милионни хора, са изложени на погрешни здравни предупреждения и шарлатански методи за лечение.

“Няма доказателства, че яденето на чесън защитава хората от щама 2019-nCoV,” написаха от СЗИ в профила си в Twitter миналата седмица.

Фалшивите предупреждения и постове, които циркулират из социалните медии и често претендират да са от СЗО или от някое здравно министерство, включват неверните предположения, че чесънът, сусамовото масло и витамин C могат да убият този конкретен щам на коронавирус, който беше открит за първи път в китайския град Ухан в края на декември.

Според едно от предупрежденията, което беше споделяно масово в Обединените арабски емирства през популярното чат приложение Whatsapp, и което се приписваше на местното министерство на здравеопазването, вирусът “нахлува” в гърлото ви “за 10 минути”, ако не пиете достатъчно вода.

Нито едно от тези неща не е вярно, а за смъртносния вирус, който досега уби над 400 и разболя над 20 000 души, все още няма лек.

СЗО, която обяви глобално извънредно положение заради вируса, предупреждава за дезинформацията и за вредите, които тя може да нанесе.

В Малайзия бяха арестувани петима души заради разпространяването на фалшиви новини за вируса. В пост във Facebook, погрешно приписван на правителствена служба, беше показана фалшива снимка на вируса и се твърдеше, че това е една от многото „армии на Алах“, изпратени да атакуват Китай под формата на коронавирус.

Със задълбочаването на кризата, социалните медии и интернет гигантите предприемат стъпки за борба с дезинформацията, която се разпространява в техните платформи, пише CNBC.

Google започна да показва информация от СЗО за вируса в резултатите от търсенията, а платформата за споделяне на видеа YouTube промотира видеа по темата от надеждни източници.

“Време е за факти, а не за страх,” написа в Twitter Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО. “Ние оценяваме усилията на Google, Facebook, TencentGlobal, TikTok и Twitter в борбата с дезинформацията и слуховете на #2019nCoV и за пренасочването на потребителите към надеждни източници.”

Въпреки това, експерти се притесняват, че невярната информация ще продължи да се разпространява в социалните медии и че може би е невъзможно да се контролира всичкото съдържание, което се споделя, тъй като страховете, а често и истерията около вируса, се засилват.

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини