Окултация на Марс, лявото рамо на Орион и ярък Меркурий през февруари (видео)

    За астрономическите събития през февруари разказава видео на НАСА.  Сега е най-доброто време да забележите Меркурий, Марс изчезва, и какво става с Бетелгейзе?

    Най-вътрешната планета на Слънчевата система ще бъде на най-високата си точка над хоризонта за годината за наблюдателите в Северното полукълбо. Погледнете много ниско на запад около половин час след залез. Най-доброто време за гледане е в края на първата седмица, около 6 и 7 февруари, когато планетата ще бъде най-ярка.

    На сутринта на 18 февруари в небето над Северна Америка ще може да се наблюдава как Марс се скрива зад Луната за около час, в събитие, наречено окултация.

    Окултациите Луната-Марс са видими от някъде на Земята около два пъти годишно. Но както затъмненията, трябва да сте на правилното място в точното време, за да ги хванете. Двойката трябва да бъде достатъчно високо в небето, за да бъде лесно видима, и ако е след изгрев на мястото, където сте, ще ви трябва телескоп.

    За зрителите в източната часова зона окултацията започва скоро след местния изгрев, но може да успеят да видите как Марс изчезва зад Луната с телескоп или добър бинокъл. И все пак си струва да погледнете точно преди зори, за да видите Марс изключително близо до полумесеца.

    Наблюдателите в централната часова зона в Северна Америка ще могат да наблюдават началото на окултацията, когато Марс се скрива зад Луната. Краят на окултацията за тях ще бъде след изгрев слънце.

    Часовата зона Маунтин ще има най-добра видимост, както началото, така и края на окултацията ще бъдат там преди зазоряване. Въпреки че двойката ще бъде близо до хоризонта в началото на събитието.

    И в Тихоокеанската часова зона ще може да се наблюдава края на окултацията, когато Марс се появява отново иззад тъмната страна на Луната. Просто ще ви трябва да е ясно небето ниско югоизточно, за да го видите.

    Накрая, този месец напоследък има голям интерес към лявото рамо на Орион и конкретно към ярката, червена гигантска звезда, известна като Бетелгейзе. В края на 2019 г. Бетелгейзе, която обикновено е една от най-ярките звезди на небето, притъмня доста.

    Тъй като е известно, че тази масивна звезда е от този тип, който в крайна сметка завършва живота си в експлозия на свръхнова, много хора се чудят дали скорошното затъмняване не е предупреждение, че Бетелгейзе е на път да взриви. Е, астрономите казват да не очакваме със затаен дъх това. Въпреки че Бетелгейзе може да избухне утре, астрономите смятат, че това е по-вероятно да се случи след повече от 100 000 години и е малко вероятно да сигнализира за смъртта си предварително.

    За щастие, Бетелгейзе е достатъчно далеч и когато наистина стане свръхнова, няма да изпитваме никакви отрицателни ефекти, като радиация. Но ще бъде доста блестяща в небето със седмици, завършва Престън Дайчс от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини