Фейсбук с драстични мерки срещу фалшивите новини за китайския коронавирус

Социалната мрежа „Фейсбук“ ще премахва постове, снимки и видеоматериали, свързани с фалшиви „лекарства“ за новия коронавирус, които могат да доведат до наранявания или дори смърт, пише американското издание Washington Post. Това се случва, след като „Фейсбук“ беше залят от вълна от фалшиви новини, снимки и видеоматериали, описващи "успешни опити" за лекуването на новия опасен вирус.

Служителите на „Фейсбук“ заявиха в официалния блок на технологичния гигант, че в резултат на политиката им за блокиране на информация, която потенциално може да доведе до опасност за здравето на потребителите, ще започнат да изтриват постове, свързани с фалшиви лекарства, като например „пиенето на белина“, което е един от най-стряскащите примери.

Според „Фейсбук“ това е начин хората да се обърнат към по-достоверни източници на информация като например Световната здравна организация (СЗО). Освен това компанията потвърди, че е предоставила на авторитетни здравни организации по света правото да рекламират на сайта без да заплащат, в опит да се бори с фалшивата информация.

Тези действия последваха, след като в множество социални мрежи започнаха да се разпространяват фалшиви статии за „лекарства“ за вируса, както и митове за произхода му, за броя на заразените и за начина му на предаване. Това се случваше и чрез фалшиви снимкови и видеоматериали. Според друга социална мрежа – „Туитър“ – обаче не може да се говори за координирани опити за разпространяване на фалшива информация.

http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини