Д-р Благомир Здравков: Китайският коронавирус вече е в Европа

Опасният нов коронавирус, който удари Китай, вероятно вече е стигнал и до Европа. Не е изключено да има заразени, които все още не са установени. Това заяви в сутршения блок на БНТ анестезиологът-реаниматор д-р Благомир Здравков. 

По думите му притесненията от новия коронавирус, които изрази Световната здравна организация (СЗО) са напълно основателни. Затова и са предприети спешни мерки. 

Първите прояви на новата зараза са от декември. Няколко пациенти развиват тежка пневмония, всички те са работили на един пазар в голям китайски град. На този пазар са се продавали различни видове животни и морски продукти, припомни д-р Благомир Здравков.

Вече има данни за 9 загинали и повече от 400 души диагностицирани в Китай. Първи регистриран случай от новия коронавирус има и в Съединените щати, изолиран е още в Тайланд, Япония и Корея.

През 2002 г. и 2004 г. има подобни случаи, довели до близкоизточния респираторен дистрес, тогава загиват над 700 души.

Днес на извънредна среща Световната здравна оранизация трябва да реши дали да обяви международно извънредно положение.

Няма лекарство, което да лекува новия коронавирус, тъй като твърде бързо структурата му се променя. Той не е от типа на грипните и се среща предимно в дивите животни. Заразяването между тях става чрез биологичен секрет. При хората той може да наподобява грип и пневмония. В България няма тестове за откриването на заразата.

Междувременно Северна Корея забрани влизането на чуждестранни туристи на своя територия като превантивна мярка срещу разпространението на новия коронавирус от Китай, предаде Асошиейтед прес, като се позова на туроператор.

Временното затваряне на севернокорейската граница започва от днес, съобщи базираната в Китай компания "Йънг пайъниър турс".

Южнокорейското министерство на националното обединение, което се занимава с отношенията със Северна Корея, каза, че не може да потвърди информацията.

Повечето чуждестранни туристи в Северна Корея са китайци или минават през Китай - основния дипломатически съюзник и доставчик на помощ за затворената комунистическа страна.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини