Как Ердоган си отмъщава на Имамоглу

Той е смятан за възможен кандидат на опозицията, който може да победи турския президент Реджеп Тайип Ердоган на следващите президентски избори. Затова турското правителство всячески се опитва да спъва Екрем Имамоглу, превърнал се в заплаха за Ердоган, пише "Дойче веле".

Миналия май Екрем Имамоглу победи кандидата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган и беше избран за кмет на Истанбул. След жалба на ПСР изборите бяха повторени и Имамоглу отново надделя. Половин година след началото на мандата си Имамоглу има с какво да се похвали: започна успешно да редуцира дълга от 4.5 млрд. евро, натрупан от неговите предшественици от ПСР, спря финансирането на близки до управляващите вестници и религиозни фондации, изтегли над хиляда ненужни общински автомобила от движение, стартира строителство на 22 от обещаните общо 150 нови детски градини.

Мнозина гледат на него като на потенциалния кандидат на опозицията, който може да победи Ердоган на президентските избори през 2023 година. Дотогава обаче пред кмета на Истанбул има множество предизвикателства, сред които да осигури необходимото финансиране за големите инфраструктурни проекти в града въпреки съпротивата на правителството и да оправдае доверието на кюрдите, които го подкрепиха за кметския пост.

Финансови затруднения

"За съжаление вратите към държавните банки в момента са затворени за нас", казва кметът на мегаполиса, цитиран от германските медии. "Шпигел" припомня, че през предходните години държавните Зираат банк и Халкбанк са осигурявали финансиране за големите проекти на Ердоган в мегаполиса, в това число новото летище, третия мост на Босфора и линии на метрото. Новият кмет на Истанбул не среща подобна подкрепа.

По време на кампанията Имамоглу обеща да се отдръпне от мегапроектите на ПСР. Един от неговите съветници описва приоритетите на новото управление на Истанбул така: "Правим неща, които имат нужда от малко пари, но се използват от десетки хиляди".

Подкрепа от чужбина

Имамоглу посети Великобритания, Франция и Германия, за да потърси подкрепа за довършване на метрото. Той се върна с 200 млн., от които 110 милиона кредит от Дойче банк. Но за цялостното изграждане на останалите линии са необходими близо 3 млрд. евро.

Според "Ди Велт" Имамоглу търси не само финансова, но и политическа подкрепа от чужбина. В това число от германските социалдемократи. След дълги години управление на партията на Ердоган Германската социалдемократическа партия вижда в Имамоглу шанс да разшири влиянието си в Турция, където дълги години основният им конкурент - Християндемократическият съюз - има повече такова влияние в политиката и икономиката.

Макар Републиканската народна партия, чийто представител е Имамоглу, да е част от Социалистическия интернационал и в този смисъл да е посестрима на германските социалдемократи, основаното от Кемал Ататюрк движение продължава да се счита за представител на секуларизираните елити и националистите в Турция, което изключва малцинствата и вярващите. Самият Имамоглу е доста консервативен за модерното ляво.

Възхвала за Топал Осман и молитви за операцията в Сирия

Екрем Имамоглу все още не се е срещнал с представители на малцинствените групи, нито пък е успял да оправдае доверието на кюрдите, благодарение на които успя да спечели кметския пост. В началото на юни Имамоглу декларира, че се възхищава на Топал Осман – военния, считан за един от основните отговорници за геноцидите над арменците и гърците в началото на 20 век. При началото на турската офанзива в Северна Сирия, при която бяха изтласкани десетки хиляди кюрди, Имамоглу пък заяви, че се моли за нейния успех.

За да има шанс да триумфира на следващите избори, Имамоглу трябва да се докаже като успешен кмет на Истанбул въпреки подводните камъни, които партията на Ердоган му поставя. И да спечели гласовете на тези, които ще наклонят везните. Остават му три години време, обобщава "Ди Велт".

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини