13 °C

Прашни бури, порои и град колкото топки за голф се изсипаха върху Австралия (видео)

На фона на опустошителните пожари Австралия бе връхлетяна от прашна буря, градушки и порои през почивните дни. Гръмотевици и гигантска градушка удариха източното крайбрежие, докато в понеделник повече от 80 пожара все още горят в щатите Нов южен Уелс и Виктория.

Мелбърн и Канбера бяха ударени от тежки бури с град, голям колкото топки за голф, съобщава Би Би Си.

Стотици обаждания с молби за спешна помощ са регистрирали службите. Градът е изпотрошил прозорци и автомобилни стъкла в столицата. Предстоят нови жестоки бури в Сидни и Бризбън, показва прогнозата за времето за понеделник.

Виктория, Нов южен Уелс и Куинсланд преживяха порои и наводнения през последните дни, което донесе и облекчение в районите с горски пожари. Но силните ветрове предизвикаха и прашни бури в градове в Нов южен Уелс.

Австралия преживява поредната климатична аномалия. От септември насам пожарите убиха най-малко 30 души, разрушиха над 2000 къщи и опожариха 10 милиона хектара земя - площ почти равна на тази на Англия. Кризата бе задълбочена от много високите температури и жестоката суша. Това влоши драстично и качеството на въздуха в Мелбърн.

В най-тежко засегнатия Нов южен Уелс броят на пожарите е намалял наполовина от първата седмица на януари досега, когато те бяха общо 15. Но все още остават много месеци от сезона на пожарите в Австралия и пикът още не е достигнат. Историята показва, че той обикновено е през февруари.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини