-2 °C

Създадоха първите "живи роботи"

Учени създадоха първите “живи роботи” - напълно нови форми на живот от живи клетки.

Екип изследователи взел клетки от жабешки ембриони и ги превърнал в машина, която може да бъде програмирана така, че да работи според желанията им.

За пръв път човечеството успява да създаде напълно биологични машини.

Те ще се използват за освобождаване на миниатюрни ксеноботи, които ще пренасят лекарства из тялото на пациента или ще почистват замърсявания из океаните. Машините ще могат да се самовъзстановяват.

Учените подчертават, че не се касае нито за традиционни роботи, нито за животински видове, а за напълно нов клас артефакти – живи, програмируеми организми.

Новите създания били проектирани с помощта на суперкомпютър, а след това създадени от биолози.

Суперкомпютърът предложил стотици възможни дизайни за новите форми на живот. Учените натоварили компютъра с конкретна задача и той трябвало да изчисли, чрез дигитална версия на еволюцията, кой дизайн би бил най-подходящ.

Когато бивал помолен да създаде същество, движещо се в определена посока, компютърът изпробвал стотици възможни начини за комбиниране на симулирани клетки в различни форми, които биха позволили и на живите форми да реагират по същия начин. Така изследователите се сдобили с теоретични дизайни на формите на живот.

Във втората част от изследването микрохирург и други учени превърнали тези дизайни в реални живи форми. Извлекли стволови клетки от африкански жаби, култивирали ги и използвали миниатюрни инструменти, за да ги разделят и сглобят повторно в дизайните, предложени от компютъра.

Клетките заработили заедно. Точно както предвидил компютърът роботите можели да се движат сами, развили последователност и започнали да проучват средата си в рамките на няколко седмици.

Можели да избутват пелети и се организирали спонтанно.

Учените смятат, че ще успеят да създадат още по-сложни версии на ксеноботите. Компютърни симулации сочат, че е възможно да се създаде дизайн на ксенобот с торбичка по тялото, която ще се използва за пренасяне на предмети – например лекарства из тялото.

Проектирането на роботи от подобни живи материали ще доведе до огромни промени в начина, по който се използват технологиите. Ксеноботите могат да се самовъзстановяват и са напълно биоразградими.

Нещо повече, те могат сами да се поправят. За разлика от традиционните материали, роботите могат да бъдат разрязани почти наполовина и да се възстановят отново.

Изследователи признават, че съществува опасност роботите да се развият по начин, който дори не разбираме и това да доведе до сериозни последици. Ако системите станат прекалено сложни, ще е невъзможно хората да предвидят поведението им.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини