3 °C

Създадоха първите "живи роботи"

Учени създадоха първите “живи роботи” - напълно нови форми на живот от живи клетки.

Екип изследователи взел клетки от жабешки ембриони и ги превърнал в машина, която може да бъде програмирана така, че да работи според желанията им.

За пръв път човечеството успява да създаде напълно биологични машини.

Те ще се използват за освобождаване на миниатюрни ксеноботи, които ще пренасят лекарства из тялото на пациента или ще почистват замърсявания из океаните. Машините ще могат да се самовъзстановяват.

Учените подчертават, че не се касае нито за традиционни роботи, нито за животински видове, а за напълно нов клас артефакти – живи, програмируеми организми.

Новите създания били проектирани с помощта на суперкомпютър, а след това създадени от биолози.

Суперкомпютърът предложил стотици възможни дизайни за новите форми на живот. Учените натоварили компютъра с конкретна задача и той трябвало да изчисли, чрез дигитална версия на еволюцията, кой дизайн би бил най-подходящ.

Когато бивал помолен да създаде същество, движещо се в определена посока, компютърът изпробвал стотици възможни начини за комбиниране на симулирани клетки в различни форми, които биха позволили и на живите форми да реагират по същия начин. Така изследователите се сдобили с теоретични дизайни на формите на живот.

Във втората част от изследването микрохирург и други учени превърнали тези дизайни в реални живи форми. Извлекли стволови клетки от африкански жаби, култивирали ги и използвали миниатюрни инструменти, за да ги разделят и сглобят повторно в дизайните, предложени от компютъра.

Клетките заработили заедно. Точно както предвидил компютърът роботите можели да се движат сами, развили последователност и започнали да проучват средата си в рамките на няколко седмици.

Можели да избутват пелети и се организирали спонтанно.

Учените смятат, че ще успеят да създадат още по-сложни версии на ксеноботите. Компютърни симулации сочат, че е възможно да се създаде дизайн на ксенобот с торбичка по тялото, която ще се използва за пренасяне на предмети – например лекарства из тялото.

Проектирането на роботи от подобни живи материали ще доведе до огромни промени в начина, по който се използват технологиите. Ксеноботите могат да се самовъзстановяват и са напълно биоразградими.

Нещо повече, те могат сами да се поправят. За разлика от традиционните материали, роботите могат да бъдат разрязани почти наполовина и да се възстановят отново.

Изследователи признават, че съществува опасност роботите да се развият по начин, който дори не разбираме и това да доведе до сериозни последици. Ако системите станат прекалено сложни, ще е невъзможно хората да предвидят поведението им.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини