Зловещ паралел - когато САЩ свалиха ирански пътнически самолет

Мнозина анализатори се сетиха тази седмица за зловещия паралел с трагедията от преди повече от 30 години, станала в края на войната между Иран и Ирак.

През лятото на 1988 г. ирански и американски части на няколко пъти влизат в конфронтация и сблъсъци в Персийския залив. По същото време граждански самолет на "Иран еър" излита от пристанищния град Бандар Абас
за Дубай. Но екипажът на ракетния крайцер "Вансен" (USS Vincennes) вижда на радарите не Airbus A300, а нещо, което прилича повече на ирански F-14 Tomcat.

Капитан Уилям Роджърс разрешава защита на кораба си с ракети и самолетът е свален още докато е в иранското въздушно пространство. На борда загиват и 66 деца.

Президентът Роналд Рейгън изказва искрените си съболезнования и изказва съжаление за трагедията. Но той също така защитава и преценката на кап. Роджърс.

Разследването на военноморските сили на САЩ завършва със заключение, че иранският самолет е летял ниско, не е изпращал радиосигнал като цивилен и не е реагирал на няколкото предупреждения и опити от "Вансен" да се свърже с екипажа му. Министерството на отбраната посочва в друго разследване, че капитанът е получавал неточна информация с наближаването на самолета, и критикува Иран, че е позволил извършването на полет в зона на военен конфликт.

През декември 1988 г. доклад на международен екип авиационни експерти критикува американския ВМФ, че не е използвал процедурите за недопускане на граждански полет в зона на сражения.

Кап. Роджърс е награден от армията по-късно с медал "Легион за заслуги" за службата си в Персийския залив. По принцип това е награда за изключително доблестно поведение при изпълнение на служба и за високи постижения, а в конкретния случай се казва, че капитанът е проявил "динамични лидерски качества" и "логична преценка".

Случаят със сваления самолет стига и до семейството му - през март 1989 г. в колата на съпругата му избухва самоделна бомба, докато тя шофира в Сан Диего. Тя се измъква без наранявания и следствието първоначално допуска терористичен акт заради ролята на Роджърс в трагедията.

Случаят приключва 18 години по-късно, след като срещу САЩ е заведено дело в Международния съд. През 1996 г. Вашингтон изплаща почти 62 млн. долара обезщетение на близките за загиналите, но от чувство за морален дълг, а не защото има присъда. В споразумението между САЩ и Иран се казва, че "инцидентът е трагична човешка грешка", а Съединените щати не признават юридическа отговорност за случилото се и не поднасят официално извинение на Иран.

https://www.dnevnik.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини