14 °C

Откриха първия автоматичен паркинг-кула (видео)

Първият модулен паркинг в България, ситуиран в Пловдив, официално бе открит. Съоръжението, което се намира до Сточна гара, е с площ от 42 кв. м и е на 7 нива. На него могат да паркират 15 автомобила и ще работи денонощно. Колите ще са застраховани и под 24 часово наблюдение.

Модерното съоръжение спестява време за паркиране, защитава машините от метеорологични условия, не вреди на околната среда и улеснява хората в динамичното ежедневие.  

Според инвеститорите, подобни паркинги могат да се изградят на всяко едно място в градската среда, включително да се заложат в конструкциите на новостроящите се жилищни сгради.

Костадин Щерев и Димитър Иванов не споделиха цената на инвестицията, но подчертаха, че е в пъти по-евтина от строежа на многетажни паркинги от бетон.

„Имахме трудности, особено при избора на изпълнител. Височината на паркинга е съобразена с изискванията на Община Пловдив. Именно за това е само на 7 нива, а възможностите на подобни конструкции е за много по-високо”, разказа пред журналисти Димитров.

Цената за престой ще е съобразена с тази на обикновените паркинги.

„Престоят ще с таксува около 3 лева за час, 10 лева за цяла нощ и 90 лева на месец – абонамент. В началото ще има хора, които ще съдействат на водачите, като идеята е паркинга да е напълно автоматизиран. Има няколко степени за скорост при качване на колите, те ще са защитени от удари и всякакви климатични условия”, каза Костадин Щерев.

В момента район „Централен” и двамата инвеститори обсъждат бъдещо партньорство за изграждане на подобни паркинги и в други части на центъра на Пловдив.

„Набелязали сме 6 места, едни от които са улица „Волга”, улица „Триадица” и гърба на Четвърто районно. Това е една добра идея за справяне с проблемите около паркирането”, заяви Тошо Пашов – заместник кмет на район „Централен”.

Източник: TrafficNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини