13 °C

САЩ разполагат шест бомбардировача B-52 Stratofortress в Диего Гарсия

Изображение 1 от 2

    ВВС на САЩ разполагат шест бомбардировача B-52 Stratofortress в Диего Гарсия, военен хъб, който действа като стратегическо място при операции както в Близкия изток, така и в Тихия океан.

    Позовавайки се на американски служител, CNN в понеделник съобщи, че бомбардировачът от епохата на Студената война ще бъде "достъпен за операции срещу Иран, ако бъде наредено".

    Най-новото "разполагане обаче не сигнализира, че операциите са били наредени", допълва CNN. Съобщението за разполагането на B-52 дойде преди иранските удати малко след полунощ по американски обекти в Ирак.

    "За оперативна сигурност понастоящем не обсъждаме сили, които влизат или излизат от зоната на отговорност на Централното командване на САЩ", казва говорителят на Пентагона Ребека Ребарич пред Military.com в отговор на поискан коментар.

    Диего Гарсия, както и военновъздушната база Андерсен, Гуам и военновъздушната база Ал Удеид в Катар, има възможност да приема В-52. 

    Доналд Тръмп би могъл да нареди въздушни удари по Иран от британската отвъдморска територия на Диего Гарсия, без да иска разрешение от правителството на Обединеното кралство, признаха във вторник от Даунинг Стрийт. Това съобщи The Telegraph. Разполагането на шестте далекобойни В-52 бомбардировачи в базата на Индийския океан е част от подготовката си за евентуален конфликт с Иран след убийството на Касим Солеймани, пише британското издание. Медията припомня, че Тръмп заплаши да удари 52 ирански цели, включително обекти на културното наследство, ако Иран атакува американските сили като отмъщение за смъртта на Солеймани.

    Днес, след ракетните удари на Техеран по авиоабаза и летище в Ирак, коментатори анализират верочтността за ескалация на конфликта и пълномащабна война. Стана ясно, че в Ирак има около 5200 американски военни. CNN показа числеността на америкамските сили, разположени в региона (втората снимка).

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини