Красимир Каракачанов: Мисията ни в Ирак ще се евакуира в Кувейт

В мисията ни в Ирак има двама офицери. Те не изпълняват бойни задачи, а обучават военни. Мисията временно ще се евакуира, докато се изясни ситуацията след смъртта на генерал Касем Солеймани. Логично е да се премести в съседна държава, каквато е Кувейт. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на bTV.

„Едно евентуално изтегляне от Ирак няма да се случи в рамките на дни. То може да отнеме месеци, дори година. Големият проблем в региона е Ислямска държава. Тя беше победена, но има опасност при изтегляне на НАТО да се получи вакум и иракската армия да не може да се справи сама“, предупреди той.

„Реакциите в Техеран са да има ответни действия срещу бази на САЩ. Това би ескалирало само конфликта. Когато се намираш в регион като Близкия изток винаги има риск. Министерство на отбраната не спира да обменя кореспонденция за ситуацията в региона. Към момента няма опасност за мисията на НАТО. Мисията на нашите военни приключва след две седмици“, каза Каракачанов.

"Повече от 100 години основното плашило в Сърбия е България. Ние никога не сме имали претенции към сръбски територии. Българското малцинство в Сърбия се оплакват от нарушаване на правата им, като пречките, които се налагат да учат. Условията, които са създадени, карат сънародниците ни да напускат територията на Сърбия. А може би целта е да се обезлюдят тези територии", коментира министърът на отбраната.

„Нашите сънародници в Босилеград и Цариброд са недоволни от политиката на сръбското правителство по отношение на изучаване на майчиния език и други права. Една част от ръководството на така нареченото малцинство са хора, удобни на Белград и на правителството. Не са чак толкова активни, колкото иска самото население“, каза министърът на отбраната.

Той заяви, че през последните няколко месеца това не е единственото изказване на сръбски политик срещу България.

„Сръбският военен министър дни преди Нова година направи изказване по една оръжейна афера в Сърбия и намеси България напълно неоснователно. Нямаме участие и в тази т.нар. съвместна операция между България и Хърватия за шпиониране на сърби. Забелязва се, че страната ни се намесва съвсем умишлено. Когато Сърбия има вътрешни проблеми, винаги някой външен трябва да е виновен. В историята на нашите взаимоотношения България е виновната“, каза още Красимир Каракачанов. 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини