Ондофон - нещо между марксофон и онд Мартено (видео)

Спомняте ли си чудатата Marble Macshine, която през 2016 год. възхити социалните мрежи и никой не знаеше що за механизъм е това. Оказа се, че е музикален инструмент, който се програмира и свири с ... топчета, а негови създатели на са шведските музиканти от групата Wintergatan. Сега те имат успешен прототип на друг нов инструмент - Ондофон (Ondophone) и трябва да признаем, че демото с него звучи възхитително.

Мартин Молин от бандата е във възторг от прототипа. Преди него са имали един нестолучлив концепт на Ондофон. Инструментът не звучал, както искал Мартин. А неговата визия за звука му била комбинация от звученето на два вече реално съществуващи инструмента, за съществуването на които ние, простосмъртните, въобще не сме в течение. Както и да е, има си гении като Мартин и Wintergatan, които да правят това, което на нас не би ни хрумнало и после да ни го обяснят.

За разлика от Marble Macshine, Ондофон не се програмира, докато машината държи ритъм, с новият инструмент може да импровизирате колкото искате дълга, динамична и сложна мелодия. Възможностите му са много интересни и Мартин ги показва и обяснява с присъщия си ентусиазъм. Видеото включва две парчета, изсвирени с Ондофон. Между тях е разказана историята около създаването на новия инструмент, устройството му и малко за самите създатели. 

На финала става ясно и че Wintergatan планират световно турне с новите си инструменти и са почти по средата на целия този мащабен замисъл. Обаче преди турнето, трябва да продуцират музикалната си продукция, да реализират звукозаписа и да пуснат видеоклипове. Може да изглежда, че има предстои много и трудна работа, но не и в сравнение със създаването на инструмент с мечтания звук...

Оndes Martenot (онд Мартено) е изобретен през 1928 г. от френския изобретател Морис Мартено. Мартено бил вдъхновен от случайното припокриване на тонове между военните радио осцилатори и искал да създаде инструмент с експресивността на виолончело.

Marxophone е малка цитра, на която се свири със система малки чукчета. Звучи донякъде като мандолина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини