Три години затвор за учения, който създаде генно модифицираните бебета

Съд в китайския град Шенжен осъди генетика Хе Джанкуй на три години затвор и глоба 430 хил.долара. Ученият твърди, че като влияе на гена CCR5, той е създал генно модифицирани близнаци, които са имунизирани срещу ХИВ.

Китай активно напредва в човешката генетика. Според съобщения в медиите от 2015 г. учените в страната са редактирали гените на 86 души с ХИВ и рак. Независимо от това, не са регистрирани раждания на деца с променени гени преди случая с Хе Джанкуй.

"Предвид престъпното поведение на тримата подсъдими, неговия характер и степен на социална опасност, присъдата на Хе Джанкуй е 3 години затвор и глоба от 3 милиона юана", се казва в решението на съда, цитирано от медии.

През 2018 г. Хе Джанкуй обяви, че е успял да редактира генома на две новородени момичета - близначките Лулу и Нана. Изявлението на учения предизвика широка критика в обществото и в научните среди. Въпреки че законите на КНР не забраняват изрично да се работи с гени на ембриони, Националната здравна комисия започна проверка по случая.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини