Празниците са опасни за здравето на хората с шопинг разстройство

Коледните и новогодишни празници представляват опасност за психичното здраве на хората, страдащи от шопинг разстройство (buying-shopping disorder, BSD) - неудържимо желание да си купят нещо без да е нужно. При това Интернет допринася за развитието на това пристрастяване. До този извод стигат учени от Висшето медицинското училище на Хановер в Германия, съобщават те в MedicalXpress.

В проучването участвали 122 пациенти с диагноза BSD, на възраст 20-68 години,като 75% от доброволците били жени. Всички те вече били преминали терапия, коригираща поведението. Участниците попълнили поредица от диагностични въпросници, включително "Тест за пристрастяване към Интернет“ (Internet Addiction Test) и "Проверка за патологично желание за купуване" (Pathological Buying Screener). Учените също оценили тяхната тревожност и депресия.

Оказало се, че една трета от участниците страдат от натрапчиво пазаруване по отношение на онлайн пазаруването. Тези хора като правило били средно по-млади от останалите и имали повишена тревожност и депресия. Според учените, интернет им позволява спокойно да купуват много неща.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини