България е обект на наказателна процедура от ЕК заради "Натура 2000"

Министерството на околната среда и водите е забавило заповеди за обявяването на голяма част от защитените зони от мрежата "Натура 2000". Това е записано в одитен доклад на Сметната палата за периода от 2016 до 2018 година. По тази причина страната ни е обект на наказателна процедура от Европейската комисия, съобщава Българското национално радио.

Сметната палата предупреждава за пропуски в националното законодателство и непълно въвеждане в него изисквания по директиви за опазване на естествените местообитания, на дивата флора и фауна и на опазването на дивите птици.

Министърът на околната среда и водите е забавил заповеди за обявяване на 211 защитени зони от общо 341 одобрени за страната ни от Европейската комисия. Забавянето е към дата 31 юли тази година.

"Това е трябвало да стане в срок шест години от одобрението, но за повечето зони без заповеди този срок е изтекъл. Поради забавянето на заповедите за обявяване на защитените зони не са определени режими за опазването им, което е причина за стартирането от Европейската комисия на наказателна процедура. Създаден е сериозен риск за бъдещ разход на публичен финансов ресурс поради неизпълнение на целите на екологичната политиката на ЕС", категорични са от Сметната палата.

Бюджетът на Националната приоритетна рамка за действие за "Натура 2000" за периода 2014-2020 г. възлиза на около 1,585 млрд. евро.  

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини