4 °C

2020 година също ще е сред най-горещите в историята

Следващата година най-вероятно ще бъде сред най-горещите в историята, като прогнозата за средната световна температура е увеличение до повече от 1,1 градуса по Целзий над средното в сравнение с времената преди индустриалната епоха. Това показват оценките на Британската метеорологична служба, цитирани от "Гардиън".

Прогнозата за 2020 г. се основава на наблюденията на тенденциите през последните години, в които се наблюдаваха поредица от години със средна температура над 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха, и носещи, както изтъкват метеоролозите, "ясния отпечатък" на предизвиканото от човека глобално затопляне.

Тази тенденция вероятно ще се запази и през 2020 г., прогнозира Британската метеорологична служба, изключвайки непредвидими събития като голямо вулканично изригване, което би имало охлаждащ ефект от праха, изхвърлен в атмосферата.

През следващата година също така е малко вероятно да се случи силно природно затопляне, тъй като не се прогнозира природният феномен Ел Ниньо. Ел Ниньо е метеорологично явление в Тихия океан, което може да доведе до необичайно високи температури, както се случи през 1998 г., която до 2005 г. държеше първото място за най-топла година след началото на воденето на надеждна статистика през 1850 г. В продължение на години това подхранваше фалшиви твърдения от някои среди, че климатичната наука грешала и глобалното затопляне не се случвало.

Най-горещата година в историята в момента е 2016 г., когато имаше ефект на Ел Ниньо, а всички години оттогава насам бяха близо до рекорда.

"Естествените събития, като например предизвиканото от Ел Ниньо затопляне в Тихия океан, влияят на климатичната система", обяснява проф. Адам Скайф, който е ръководител на дългосрочните прогнози на Британската метеорологична служба, като допълва: "При липсата на Ел Ниньо тази прогноза дава ясна картина на най-силния фактор, причиняващ повишаване на температурите: емисиите на парникови газове."

Ако прогнозата е вярна, през следващата година светът ще се доближи до ръба на климатична аварийна ситуация. Учените предупредиха, че затоплянето с над 1,5 градуса над нивата преди индустриалната епоха ще има вредно въздействия върху световния климат.

Първата година, в която средната световна температура беше над 1 градус над средното (в сравнение с периода от 1850 до 1900 г.), беше 2015 г., така че скоростта на промяната е бърза. Ако настоящите тенденции продължат, бихме могли да преминем прага от 1,5 градуса в рамките на две десетилетия.

Емисиите на парникови газове обаче показват постоянен ръст: проучване, публикувано по време на преговорите за климата под егидата на ООН по-рано този месец в Мадрид, показва, че годишните въглеродни емисии са били с 4% по-високи в сравнение с 2015 г., когато беше подписано Парижкото споразумение за климата, което постави цел за ограничаване на средната световна температура до "доста под" 2 градуса и в най-добрия случай до 1,5 градуса до края на века.

Британската метеорологична служба е използвала същите методи през миналата година, за да прогнозира температурите през 2019 г., а наблюденията през тази година показват, че температурите са много близки до прогнозираните. Прогнозата ѝ за 2020 г. е за повишаване на средната световна температура между 0,99 и 1,23 градуса, със средна оценка от 1,11 градуса.

Повишаването на температурата е неравномерно по света, като затоплянето в Арктика е далеч по-бързо от средното за планетата. Ледът в Гренландия се топи седем пъти по-бързо в сравнение с 1990-те години.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини