Властите на България и Турция проведоха среща с турския транспортен бизнес

Българските и турските митнически и гранични власти проведоха среща заради интензивния трафик от товарни автомобили през ГКПП Капитан Андреево с турския транспортен бизнес. Тя се проведе на ГКПП Капъкуле.

Турските превозвачи се затрудняват заради опашките на граничните пунктове по българо-турската граница, но оценяват, че през последните години са положени значителни усилия от българските и турските власти за подобряване организацията на пунктовете и това дава резултат, съобщиха от Агенция “Митници”.

Българската и турската митнически администрации отправиха общо послание към превозвачите, че максималният капацитет за обработка на товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле е до 2200 товарни автомобила на денонощие в двете посоки. В същото време броят на камионите, които искат да преминат през тази точка от границата расте и това създава опашки. Икономическите оператори да обмислят възможните за тях алтернативни маршрути, включително такива с други видове транспорт, и с времето да реорганизират част от доставките си – това препоръчаха властите от двете страни на границата на турските транспортни компании, чийто камиони представляват голям процент от преминаващите през пункта.

От 2016 до края на ноември 2019 г. броят на преминалите товарни автомобили през българо-турската граница (ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово) e нараснал с над 100 000 камиона и е достигнал над 853 000 товарни автомобила. От тях близо 640 000 камиона са минали през ГКПП Капитан Андреево само за първите 11 месеца на тази година.

Икономическата ситуация в Турция, която благоприятства стокообмена на Турция с Европейския съюз, генерира повече превози и това се съчетава с обичайния ежегоден пик на доставките през месеците октомври и ноември, стана ясно по време на срещата.

В началото на следващата година ще приключи и ремонта на съпределния на ГКПП Лесово пункт Хамзабейли, с което се очаква пренасоченият от там трафик да се върне към обичайния си маршрут, съобщиха от турските митници.

Българските власти информираха турските власти и превозвачите, че към момента се търси терен за буферен паркинг преди ГКПП Капитан Андреево, който ще подобри условията за престой на шофьорите в условията на свръхнатовареност на пункта, но няма да доведе до намаляване на времето за обработка.

От българска страна в срещата взеха участие заместник-директорът на Агенция „Митници“ Георги Александров, главният директор на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“ Георги Георгиев, старши комисар Стоян Иванов - заместник-директор на ГД „Гранична полиция“,  д-р Мариана Шумова – заместник-изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, ръководствата на митнически и граничен пункт Капитан Андреево и експерти от Агенция „Митници“.

От турска страна в разговорите участваха Ръза Туна Турагай - заместник-министър на търговията, Якуп Сефер - заместник-директор на Главна дирекция „Митници” и Яшар Яман Оджак - регионален директор на ТД Тракия.

Днешната среща бе договорена при предишния кръг разговори между директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и заместник-министър Ръза Туна Турагай.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини