"Шпигел": Крах на основите на световната търговия до броени дни

Поради действия на САЩ апелативният орган на Световната търговска организация (СТО) ще бъде принуден да прекрати дейността си през следващите дни, след което “правилата на световната търговия фактически ще престанат да се прилагат”, пише германското списание „Шпигел“.

В апелативният орган на СТО има седем места, но за функционирането му са необходими минимум трима членове. Сега в този орган има точно трима заседатели, но на двама от тях изтичат мандатите на 10 декември. В началото на октомври еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че съществува възможност за прекратяване на работата на апелативния орган на СТО в средата на декември.

При тези условия по вина на американския президент СТО “ще стане неработоспособна”, казва авторът на материала в “Шпигел”. Според него американският лидер прави всичко, за да парализира организацията.

Тази прогноза, обяснява журналистът, произхожда от факта, че през последните две години Вашингтон блокира процеса на избор на нови членове на апелативния орган на СТО.

„По този начин апелативният орган ще приключи, а с него и основният контролен орган на световната търговия“, смята авторът. След като органът престане да функционира, цялата система на СТО ще се срине, което ще доведе до прекратяване на действието на правилата на световната търговия, се казва в статията.

В Брюксел се смята, че Тръмп постига това, защото „в свят без СТО той очаква по-благоприятни условия за САЩ“, твърди авторът на статията. Веднага след като работата на апелативния орган на СТО бъде парализирана, „законът за право на силния“ може да се върне в световната търговия, във връзка с което Европейският съюз „вече се въоръжава“, заключава той

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини