Хиляди облечени в черно протестират в Хонконг

Хиляди облечени в черно протестиращи от всички слоеве на живота се събраха в Хонконг за митинг, който се очаква да окаже подкрепа за демокрацията във финансовия център, който от шест месеца се търкаля от протести.

Антиправителствени активисти, млади и стари, се събраха в парк Виктория, началната точка на митинга в оживения търговски квартал в залива Коусуей, преди да тръгнат към Chater Road близо до сърцето на финансовия квартал.

Властите дадоха зелена светлина на Гражданския фронт за правата на човека (CHRF) - организатор на мащабни мирни милиони походи през юни - за провеждането на митинга, като за първи път групата получи разрешение за протест от 18 август.

Протестиращите скандираха: "Борба за свобода, стой с Хонконг", един от лозунгите на антиправителственото движение.

По-рано полицията съобщи, че е арестувала 11 души, на възраст от 20 до 63 години и са иззели оръжие, включително армейски ножове, фойерверки, 105 куршума и полуавтоматичен пистолет, което е първото изземване на пистолет след шест месеца протести.

Протестите ескалираха през юни заради вече отменен законопроект за екстрадиция, който би позволил изпращането на хора в континентален Китай за изпитване, но сега се превърна в по-широки призиви за демокрация, наред с други искания.

В изявление в събота правителството апелира за спокойствие и заяви, че "е научила урока си и смирено ще слуша и ще приема критики".

Новият комисар на полицията в Хонконг, Крис Танг, заяви, че силите му ще предприемат гъвкав подход към демонстрациите, използвайки "както твърдия, така и мекия подход".

Бившата британска колония е разтърсена от повече от 900 демонстрации,шествия и публични срещи от юни, като много от тях завършват с жестоки конфронтации между протестиращите и полицията, които са реагирали на моменти със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Протестиращите горяха превозни средства и сгради, хвърляха бензинови бомби в полицейските участъци и влакове, изхвърляха отломки от мостове върху трафика и вандализираха търговски центрове и университетски кампуси, повдигайки въпроси за това как и кога вълните могат да бъдат прекратени.

Демонстрантите са ядосани, че китайското правителство се намесва в свободите, обещани на Хонконг, когато тогавашната британска колония се върна към китайското управление през 1997 г.

Пекин отрича да се меси и осъжда вълненията и обвинява външните правителства, включително САЩ и бившата колониална власт Великобритания, че се намесват във вътрешните работи на страната.

Близо 6000 души са арестувани по време на протестите от юни, повече от 30% на възраст между 21 и 25 години.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини