Медиите не са свещена крава, обяви Рашидов

По медийния закон много отдавна няма никакви поправки - от социализма досега. Това заяви председателят на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов пред БНТ.

Той бе категоричен, че има належаща нужда от нов закон, който да гарантира свободата на медиите. Закони не се правят "против", а се правят "за", поясни Рашидов.

По негови думи медиите не разбират, че свободата на словото не е тяхна запазена марка, а е право на всеки човек и всеки трябва да се възползва от тази свобода. Той се обяви против идеята, че "медиите са свещена крава и за нея трябва специална свобода".

Важното е да разберем къде е разликата между свободата и свободията, каза още Рашидов относно въпроса с фалшивите новини. Той изрази безпокойство, че в днешно време хората не могат да разпознават истинската от фалшивата новина, което води до загуба на интерес към медиите.

21-и век стана опасен век, категоричен бе той.

Запитан как трябва да се финансират обществените медии, Рашидов подчерта, че те за разлика от мастните разполагат с бюджет, докато частните лежат изцяло върху реклама. Според него рекламите трябва да се редуцират в определен процент, макар и да не отпадат напълно.

Рашидов изрази мнение, че мандатите на генералните директори на БНТ и БНР са малки - 3 години не били достатъчни за реформи. Той настоя те да бъдат увеличени на 5 години, както е в случая с БTA.

Според него генералните директори на обществените медии трябва да бъдат гласувани от Народното събрание, а СЕМ да бъде контролен орган, тъй като той нямал лостове, с които да ги регулира.

"Обществената медия е държавна, с държавен бюджет. Разбира се, че си има работодател, не може дайте ни бюджет и ще правим каквото си искаме", коментира той.

Според Рашидов бюджетът на БНР и БНТ не е достатъчен. Той обаче изрази увереност, че когато бъдат направени реформите, правителството ще отпусне много по-голям бюджет.

Трябва да се почне с повече средства към обществените медии, за да започне обратният процес на стопяване на дефицита, обобщи Рашидов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дв
    Дворецки
    2 0
    15:46, 9 дек 2019
    Тоя тарикат разбра че вече с дялкане на камани няма да може да се изхранва и се пъчи като отявлен гербаджия ---съвременен Киряк Стефчов
Последни новини