Теодора Димова представи "Поразените" в Хасково

Изображение 1 от 6

    Писателят и драматург Теодора Димова представи в Хасково новия си роман "Поразените", посветен на събитията непосредствено след 9 септември 1944 г., когато мнозина са поразени от установилия се тоталитарен режим. Тя проблематизира времето след тази дата и по-конкретно събитията около Народния съд, през погледа на три жени.

    Действието в романа се развива в мракобесния период в българската история, непосредствено след деветосептемврийския преврат, когато след него тоталитарният режим се установява в България.

    На срещата в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково авторката сподели, че след като преди няколко години е присъствала на поклонение на жертвите от комунизма, тя е осъзнала необходимостта да се говори за този период, за да се запази паметта за жертвите на комунизма, съобщиха от Областна администрация.

    Слово произнесе литературният критик Митко Новков.

    В читалнята за хуманитарни науки, където се проведе литературната среща с Теодора Димова, присъстваха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, заместникът й Митко Петров, местни творци и интелектуалци.

    Теодора Димова е дъщеря на големия български писател Димитър Димов. Била е журналист, преводач, преподавател по английски език и сега работи в "Радиотеатър" на БНР.

    Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите й "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам", както и повестта "Последният рожден ден".

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бл
      Благо
      12 -5
      13:06, 6 дек 2019
      Повече такива като нея трябва да има.Да пишат за жертвите на комунизма.
    • 2
      Ан
      Анонимен
      0 0
      16:21, 6 дек 2019
      Кети, на Дора лежовката щерка й, репресираните, Дорка, баща убит и гроб незнаен, Царски офицер, Дамянов, Бисеров, бак колю Камбуров и Д-р Камбуров, вътрешни болести и много други като бай Тодор чакръкчията, бай Златю, брат на Тодор, също чакръкчия.. Намерете ги и дайте на комунистите.. Бб, цц, цв к... Хепси ккомунде
    Последни новини