Китай наложи санкции на американски неправителствени организации заради Хонконг

Китай налага санкции на редица американски неправителствени организации, включително Human Rights Watch, в отговор на приемането на закона за Хонконг, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг на брифинг в понеделник.

"Наскоро Съединените щати приеха Закона за защита на правата на човека и демокрацията в Хонконг, игнорирайки протеста на Китай, това е сериозно нарушение на международното право и основните норми на международните отношения, както и намеса във вътрешните работи на Китай. Пекин изрази силния си протест в тази връзка. В отговор Китай реши да наложи санкции на редица американски неправителствени организации, включително NDI, HRW, Freedom House “, заяви дипломатът.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа два закона, свързани с Хонконг - „Защита на правата на човека и демокрацията в Хонконг“, и за забрана на доставка на определено полицейско оборудване в Хонконг. Документите изменят политиката на Съединените американски щати относно Хонконгския закон от 1992 г. и предполагат годишен преглед на търговските отношения с Хонконг в зависимост от степента на автономност, както и санкции срещу онези, които Вашингтон счита за отговорни за нарушения на правата на човека в административния регион

Междувременно протесите в Хонконг се възобновиха с нова сила през уикенда. Най-големият от трите протеста по ключовата пътна артерия край бреговата ивица от страната на Коулун до пристанището на Виктория бе препълнен с демонстранти, вариращи от яки маскирани протестиращи в изцяло черно облекло до семейства и възрастни хора.

Те скандираха "пет искания, нито едно по-малко" и "разформироване на полицията" във връзка с петте официални искания на протестното движение. Досега е изпълнено само едно - официалното премахване на законопроекта за екстрадиция, който щеше позволи хора в Хонконг да бъдат арестувани и съдени в континенталните китайски съдилища.

Останалите искания включват предоставяне на всеобщо избирателно право на жителите на Хонконг, освобождаването на всички протестирали от затвора, декласифицирането на протеста през юни като "безредици" и формирането на независима комисия за разследване действията на полицията.

Два други протеста в неделя целяха да поддържат натиска върху градския лидер Кари Лам след неотдавнашната победа на лагера за демокрация в изборите за областни съвети и спечелването на подкрепа от САЩ за тяхната кауза.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини