Нено Димов предлага питейните води да не се използват за промишлени цели

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви преди Би Ти Ви, че трябва да се направят законодателни промени, с които да се забрани водите за питейни нужди да се използват и за промишлени цели. По думите му има няколко язовира в страната, които се използват и по двете направления. Един от тях е "Студена", а изключително ниските му нива доведоха до режим на водата в Перник.

Използването на води от язовира за промишлени нужди беше ограничено след въвеждането на режима на 18 ноември. От тогава в града вода има по пет часа сутрин и пет вечер. Като причина първоначално беше сочена сушата, но се оказа, че факторите са няколко, сред които и лошо управление на ресурсите и инфраструктурата. 

В края на миналата седмица министерството съобщи, че се ограничава използването на вода за промишлени нужди от важните за питейно-битово водоснабдяване язовири, чийто наличен обем е под 50%. Такива в момента са язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино".

През уикенда пък се разбра, че вода от язовира е била отклонявана за нуждите на Радомир. При оглед на "Врелото" - един от водоизточниците, захранващи "Студена", беше установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовира. От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция "Крапец" и водоснабдява град Радомир.

Нено Димов уточни, че отклоняването на водата е неправомерно и не е съгласувано с министерството. Той добави, че тази схема на подаване на вода към Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. Никой от местната управа в града обаче не е съобщил за спешна нужда от вода. Екоминистърът каза още, че към днешна дата не може да каже дали ще има виновни за водната криза в Перник.

Според източници на "Дневник" заради водната криза в града областният управител Ирена Соколова се очаква да бъде отстранена. По неофициална информация в петък премиерът Бойко Борисов е поискал оставката ѝ. Решението за смяната се очаква да бъде взето на заседанието на правителството тази седмица, а вероятен наследник на Соколова е бившият кмет на пернишкото кметство Изток Емил Костадинов.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини