ЕП иска ратифициране на Истанбулската конвенция. Вижте как гласуваха българските евродепутати

С огромно мнозинство - 500 „за“, 91 „против“ и 50 „въздържал се“, Европейският парламент гласува незаконодателна резолюция за присъединяването на ЕС към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Това съобщава БНР. 

Българите депутати гласуваха по следния начин - двама "за", 8 "против", 5-ма "въздържали се" и един неучаствал, предава ClubZ.

Българските представители, ПОДКРЕПИЛИ текста в защита на Истанбулската конвенция , са от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ): Илхан Кючюк и Атидже Алиева Вели.

Третият наш депутат от тази група - Искра Михайлова, не e участвала в гласуването. Кючюк бе един от вносителите на предложението.

ПРОТИВ предложението са гласували 8 наши пратеници в европарламента: Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР);

Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков от Европейската народна партия (ЕНП);

както и социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов от ПЕС. Последните трима са и единствените депутати от групата на социалистите, които са били против.

ВЪЗДЪРЖАЛИ са се Радан Кънев и Емил Радев от ЕНП, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от ПЕС.

По време на кампанията за евроизборите кандидатите на ГЕРБ и на БСП многократно заявяваха, че в Ввропарламента ще се обявяват против Истанбулската конвенция, която е отхвърлена у нас като противоконституционна.

В изказвания пред медиите президентът на ПЕС Сергей Станишев многократно заявяваше, че въпросът за Истанбулската конвенция в България е решен "правно и политически" и че той ще се съобразява в гласуванията си с решението на българския Конституционен съд. Елена Йончева пък винаги е заявявала, че ще следва позицията на БСП, която е против Конвенцията.

Одобреният текст призовава седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство Великобритания, да го направят без отлагане.

В България обаче, за да стане това, трябва да бъде променена Конституцията. Българският Конституционен съд отхвърли Истанбулската конвенция със свое решение на 27 юли 2018 г. Осем от 12-те конституционни съдии бяха на мнение, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българския основен закон.

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото.

ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата „Права и ценности“ на ЕС.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гф
    гфилп
    5 0
    16:44, 29 ное 2019
    Те тия от Одупесе винаги са там където има келепир .
Последни новини