Само през "Фейсбук" не става - ГРУ измисля институти и хора, за да зарази медиите

Военното разузнаване на Русия измисля мрежа от автори в интернет, свързани помежду си сайтове и дори анализаторски центрове, за да накара водещи медии да подемат разпространявани от ГРУ идеи и теми. "Макар да е извършвало операции в социалната мрежа "Фейсбук", Главното управление на руския Генщаб или не е смятало за приоритет максимално ангажиране на потребителите, или не е разполагало със средства за това. Напротив, изглежда, че операциите му са създадени да постигат влияние по друг начин."

Това се казва в доклад за дейността на ГРУ през 2014-2019 г. на Интернет обсерваторията към Станфордския университет - едно от авторитентите места в света за анализ на процеси в глобалната мрежа. Той бе разпространен преди дни под заглавието Бяла книга "Потемкински страници и личности".

В него се разказва и за България - как в началото на 2017 г. от сайт, пълен с конспиративни теории и антиглобалистки истории, се разпространява заглавието "САЩ доставят оръжие на Ал Кайда в Сирия през България?". Споменава се и фейсбук страницата на сайта "Инфобалкани" с администратори от България (4), Русия (1) и САЩ (1), създадена през 2012 г. и бездействаща (макар да остава активна) от февруари 2017 г. насам.

Авторите Рене Дайреста и Шелби Гросман обясняват, че ГРУ използва различен подход от този на Агенцията за изследване на интернет (по-известна като Фабриката за тролове) на Евгений Пригожин, санкциониран от САЩ заедно с ръководители на тази компания за намеса в американските избори през 2016 г. Тази "агенция" се занимава с пригодена към епохата на социалните мрежи позната отдавна технология на активните мероприятия, наречена пране на наратива. Под това се разбира "пробутването на определени теми и гледни точки за събитията от държавната пропаганда към голямата медийна екосистема чрез свързани помежду си публикации, "полезни идиоти" и вероятно доброволци".

Съдържание, създавано от ГРУ, често от името на изфабрикувани автори, има друга "биография" - пуска се първо в "анализаторски центрове" и "медии". След това мрежа от профили започва да го разпространява по платформи като Twitter и Reddit, за да излезе от орбитата на военното разузнаване, да премине през идеологически близки реални независими новинарски сайтове и да влезе в оборот в големи социални мрежи като "Фейсбук". Целта на тази операция е да се ограничи съмнението, което иначе би предизвикала публикация в непознат профил или място със съмнителна репутация.

Този двоен подход, идващ от един и същ държавен фактор, е характерното за ГРУ, което описват авторите.

Те обясняват, че изследването им е по поръчка на Сенатската комисия по разузнаването и е започнало с данни за публикации в социални мрежи, предоставени от "Фейсбук". Компанията определя в този масив данни публикации и страници като свързани с тайни операции на ГРУ. Съдържанието, постигнало значителен или почти никакъв успех, е премахнато през или преди 2018 г.

За някои случаи са писали разследващи журналисти, но повечето от тях не са били свързани досега с ГРУ. Започвайки от фейсбук страниците, от Станфордския университет са продължили към интернет местата, към които отправят те, и са събрали и архивирали много повече от достъпната до аудиторията информация.

Само през "Фейсбук" не става - ГРУ измисля институти и хора, за да зарази медиите

Един от примерите, по-близки до България, е Crna Gora News Agency (CGNA) - измислен от ГРУ сайт за новини с фокус върху създаване на измислени и конспиративни истории, сеещи съмнение за честността на парламентарните избори в Черна гора през 2016 г. Те са смесени със статии в защита на Башар ал Асад, критични към Хилъри Клинтън и към Запада изобщо. На фейсбук страницата на CGNA има над 1500 публикации (90% от тях преведени и на босненски) и, изглежда, целта на този проект е да намали шансовете Черна гора да се присъедини към НАТО (което се случи през юни 2017 г.) и Европейския съюз, казват авторите на анализа.

Друг от анализираните случаи е на Inside Syria Media Center (ISMC) - медиен портал, създаден като част от многостранна операция на руското правителство за влияние в подкрепа на Башар ал Асад. На страницата се твърди, че събраната информация е от очевидци на място, но в действителност се агитира за властите в Дамаск и се дискредитират западни източници и организации като Белите каски.

Самата страница на ISMC е с много ниска активност - средно 0.1 "харесване" на публикация, но историите там плъзват бързо, след като бъдат споделени от шестима "автори" и препубликувани от 142 уникални домейна. След броени дни тя "пробива" във водещи медии и почти никога с това не се занимава Фабриката за тролове, т.е. трудно се проследява назад връзката с Русия.

Софи Мангал се представя като един от водещите редактори на ISMC и е сред дистрибуторите на подобно съдържание, включени в схема на изследването на Станфордския университет.

Софи Мангал се представя като един от водещите редактори на ISMC и е сред дистрибуторите на подобно съдържание, включени в схема на изследването на Станфордския университет.

Една от тези персони е Софи Мангал, пуснала историята за "Ал Кайда", американското оръжие и България през март 2017 г. (впрочем в края на 2016 г. този сюжет - но без американците - се появява в репортаж и публикации на Диляна Гайтанджиева от Канал 3 и "Труд" - бел.ред.) Статията е на Globalresearch.ca - антиглобалистки портал, смятан за източник на конспиративни теории, поради което "Уикипедия" сериозно е обмисляла да го постави в черен списък на разпространители на спам.

Обсерваторията в Станфорд посочва, че остава открит въпрос доколко медии, приели текстове от подобни "фалшиви автори", са наясно с фабрикациите. Две издания са приели заключенията и това, че са били подведени и не са се поровили да потвърдат наистина ли има такива хора. Но и на тях не им се вярва, че това може да е част от активно мероприятие на руснаците, още повече на ГРУ.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини