Дете на сирийски бежанци дари спестяванията си на бедстващо семейство

Дете на сирийски бежанци, живеещи в родопското село Гълъбово, дари спестяванията си на бедстващо семейство. За трогателната история разказва Би Ти Ви в репортаж от селото, което се намира в община Белица, Благоевградска област. Малкият Фирас Ибрахим събирал джобните си за закуска, но вместо да ги похарчи, ги дал в кампанията за набиране на средства за семейство в крайна нужда.

Благотворителната инициатива се организира от местни хора, които решили да помогнат на фамилия Шайкови, която живее в мизерия в къща на върха на село Гълъбово, до което се стига трудно с кола по черен път и то само в сухо време.

Покривът на дома тече, прозорците са затворени с найлони, токът е спрян от 8 години. Мъже от селото запретват ръкави, за да помогнат, анонимен дарител плаща тока, всеки се включва според възможностите си със средства и труд.

Всички обаче са изумени от постъпката на 8-годишния Фирас, който в касичката събирал останалите от закуска стотинки и без да се двоуми дал цялата сума от 73 лева и 25 стотинки за бедстващото семейство.

Малкият сириец с голямо сърце избягал с родителите си от войната в родината преди 7 години и намерил дом в съседно село Краище.

Когато предал сумата отсвоите спестявания, Фирас казал, че след 6 месеца ще събере още пари и отново ще ги даде за благотворителната кампания, в която непрекъснато се включват нови хора, а местните жители са заразени от примера на детето от бежанското семейство.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини