Скрит диабет и проблеми с щитовидната жлеза откриха при скрининг на бременни в Смолян

Под научното ръководство на проф. Анна-Мария Борисова, която е председател на Националното ендокринологично дружество, в цялата страна е защитен проект, финансиран частично от дружеството, за скрининг на здрави бременни за търсене на ранна диагностика на проблеми с щитовидната жлеза и с диабет. Смолян беше включен в тази инициатива, която се проведе под ръководството на лекари от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Д-р Апостолова, колегите й от Ендокринологично отделение и акушер-гинеколозите д-р Лалов, д-р Чангалова, д-р Кръстева, д-р Пищалова и д-р Хамо направиха изследване, като включиха 28 бременни жени, които се считат за здрави.

„Извършено бе изследване на щитовидната жлеза с ниво на йод в урината, което е изключително важно за бременните и за плода, както и трикратно изследване на кръвна захар, с което търсихме скрит диабет“, съобщи д-р Емилия Апостолова. Резултатите в Смолян показват, че 51% от 28 здрави бременни, които имат отклонения. При няколко от жените е открит проблем с шитовидната жлеза, други се оказали със скрит диабет, с намалено йодно съдържание или с увеличено.

"Това е много тревожно. И смятаме, че е наложаща промяна на много важни нормативни актове. Това е проблем на доболничната профилактична работа. Не може да искаме да имаме здрави деца, ако майките не са здрави. Там е проблемът и трябва много да се работи от общопрактикуващите лекари, от доболничните ендокринолози и от женската консултация. България е ендимичен район и има пропукване в йодната профилактика", коментира д-р Апостолова.

Днес на среща между акушер-гинеколози и ендокринолози бяха разисквани тревожните резултати и коментирани възможностите, които дават нормативните документи. Според специалистите трябва да се акцентира върху правилната посока на профилактика и да се опита на местно ниво да се подобри профилактиката на бременните жени.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини