След два дни принудителна ваканция децата в Чепеларе се връщат на училище

От два дни принудителна ваканция се ползваха учениците от Средно училище "Васил Дечев" в Чепеларе. А причината бе липсата на отопление в двете училищни сгради. Това се оказа най-неотложния проблем, с който се сблъска новоизбраният кмет на Чепеларе Боран Хаджиев още с встъпването си в длъжност.
Сградите са ремонтирани с осигурени средства от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, чрез одобрен за финансиране проект на Община Чепеларе. В проекта е било заложено и подмяна на отоплителната инсталация и осигуряване на алтернативно отопление, в случая отопление с природен газ. Предишното ръководство на общината обаче не сключило навреме договор с фирмата оператор и доставчик на природния газ. И това изправило кмета Боран Хаджиев и ръководството на училището пред сериозен казус. Още по-големият проблем, който възникнал е, че сградата на Основното училище няма Акт обр. 16 за въвеждане в експлоатация на обекта след извършените ремонтни дейности и от Регионалния инспекторат по образованието - Смолян не позволяват да се провеждат учебни занимания в тази сграда. Поради високата категория на обекта въвеждането в експлоатация се извършва след назначаване на комисия от Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/.
Все пак е намерено решение на проблема и от днес учебния процес в СУ "Васил Дечев" се възстановява. Учебните занятия ще се провеждат за учениците от 1, 2 и 3 клас в сградата на бившия Колеж, а от 4 – 12 клас в сградата на Гимназията. За известен период няма да има обедно хранене.
От община Чепеларе са предприети действия за ускоряване на процедурите за назначаване на комисия от ДНСК с цел по-бързото получаване на необходимия документ Акт обр. 16 и възстановяване на учебните занятия в сградата на Основното училище.

СмолянБгвести

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини