Кутия на доброто събира посланията в Детска градина „Слънце“

    Деца и родители пускат послания в Кутия на доброто в Детска градина №15 „Слънце“ в Хасково. Тя е поставена по повод днешния 13-ти ноември, който е обявен за Световен ден на доброто.

    На тази дата през 1998 г. в Токио е открита първата конференция на Световното движение за доброта, в която участват Австралия, Канада, Япония, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ.

    Френският художник Орел създава и специален символ на движението - "открито сърце“.

    13-ти ноември е избран за Световен ден на добротота и заради факта, че е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който се заема да направи по-достоен живота за незрящите хора, като полага основите на специализираното им обучение и основава първия в света интернат за слепи.

    Според изследванията на психолози колкото повече добри постъпки върши човек, толкова по-щастлив се чувства. И това си има своето научно обяснение-когато човек прави нещо добро за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество от т. нар. хормони на щастието- ендорфин и серотонин, посочват учените, затова и добрите хора живеят по-дълго.

    А в Кутията на доброто в детска градина „Слънце“ само за няколко часа писмата са вече три. Те са от родители на децата от заведението. В листовете са изписани благодарности към преподавателките и ръководството за грижата, която полагат към децата, издаде малка част от написаното психоложката в детската градина Яна Колева-Донкова.

    Идеята е да се даде възможност всеки, които се срамува или притеснява да изкаже добра мисъл, да го направи на лист хартия и да пусне посланието си в кутията. Тя обаче е не само за възрастните, но и за онези от децата, които вече могат да пишат и чрез кутията ще могат да оставят своите послания, когато си тръгват от детската градина.

    „Инициативата е хубава и дава още една възможност за връзка между педагозите, ръководството на заведението, децата и родителите. Сигурна съм, че и други заведения ще ни последват“, смята Яна Колева-Донкова.

    В детската градина през тази седмица има още много инициативи, те обаче са посветени на Деня на бащата.

    В началото на седмицата таткото на едно от децата в заведението, който е полицай и дядо, който работи в спешна помощ, показаха отблизо на подрастващите какво представляват професиите им.

    Днес няколко от татковците четоха любими приказки в групите. А тази вечер заедно с дядовците и наследниците си ще се впуснат във вихъра на танците.

    Красимира Славова
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ве
      Веси
      16 -12
      13:05, 13 ное 2019
      Щом е ден на добротата сложете по добра директорка не да коли и беси както си иска и да назначава когото си иска
      • Да
        Дарина
        2 -1
        08:46, 16 ное 2019
        Мисля, че не е добре да коментирате така ДГ, в която не сте работили и не познавате от близо работата на Д-р.
        До момента тази ДГ е с най-добра база и единствената в Хасково със собствена кухня, в която храната е много по-добра от тази във всички ДГ в града. Разбира се, това се дължи на точно този Директор.
    • 2
      Пр
      Правопис!!!!
      11 -3
      14:27, 13 ное 2019
      Много правописни грешки ! Какво е това невежество в журналистиката? Срам и позор за гилдията!!!
    Последни новини