Учени регистрираха необичайни гравитационни вълни

Гравитационните обсерватории LIGO и VIRGO записаха странен изблик на гравитационни вълни от предполагаемо единичен компактен обект, чиито характеристики не се вписват в нито един модел за сливане на черни дупки, неутронни звезди или други двойки обекти. Това съобщи членът на научния екип на проекта Кристофър Бери.

"Това събитие премина всички предварителни проверки. Ако е било истинско, тогава имаме работа с нов източник на гравитационни вълни. Най-вероятно някой компактен обект го е породил, но човек може да се надява на нещо по-екзотично, например, скъсване на космическа струна" пояснява Кристофър Бери.

Обсерваторията LIGO е построена през 2002 г. по проект на Кип Торн, Райнер Вайс и Роналд Древър, които през 2018 г. станаха Нобелови лауреати. На първия етап от работата си, продължила 8 години, LIGO не успя да открие колебанията в пространството и времето, предвидени от теорията на относителността на Айнщайн. След това учените изключиха и двата му детектора. Следващите четири години те правят актуализиране на LIGO и повишаването на чувствителността.

През септември 2015 г., почти веднага след включването на актуализирания LIGO, научният екип на обсерваторията откри избухване на гравитационни вълни, източникът на които бяха две сблъскащи се черни дупки с обща маса 53 слънчевата. Впоследствие LIGO записа още десет такива събития.

През април тази година LIGO и италианският му брат VIRGO възобновиха наблюдения след поредната актуализация. Поради рязкото увеличаване на чувствителността, те успяха да регистрират повече от три дузини нови изблици на гравитационни вълни за шест месеца. Те идват от екзотични източници - двойка неутронна звезда и черна дупка, както и двойка черна дупка и неизвестен компактен обект с необичайно малка маса.

Снощи, отбеляза Бери, детекторите LIGO и VIRGO се натъкнаха на изключително необичайно явление - необичайно кратък изблик на гравитационни вълни, S191110af. Той не се вписваше в нито един шаблон, подготвен за всички известни източници на космическо-времевите колебания на Айнщайн, които или вече са открити от астрономите, или които те очакват да намерят през следващите месеци и години.

Проверките на учените показват, че регистрираното събитие е най-вероятно с космически произход. Източникът му е разположен в южната част на небесната сфера, но точното положение, както и разстоянието до него, не могат да бъдат изчислени поради неразбирането на неговата природа. Единственото нещо, което учените могат да кажат досега - S191110af не е генериран от двойка обекти, а от определено единичен източник на гравитационни вълни.

Друг учен, астрофизикът Щайн Сигурдсон от Университета в Пенсилвания (САЩ), смята, че подобен изблик едва ли би могъл да бъде генериран от т. нар. двойно нестабилна свръхнова, най-мощната "естествена" термоядрена експлозия във Вселената. Това се дължи на факта, че източникът на гравитационни вълни, съдейки по данните от LIGO, е много компактен обект, а не голяма звезда, чиято маса надхвърля слънчевата 130-250 пъти.

Интересното е, че откриването на нови видове източници на гравитационни вълни, които не се вписват в общоприетите теории, трябваше да стане една от основните задачи на LIGO през 2024 г., когато обсерваторията трябва да претърпи друга голяма актуализация. Ако резултатите от наблюденията на S191110af се потвърдят, тогава астрономите биха могли да решат този проблем пет години по-рано от планираното.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини