Си Дзинпин на тридневна визита в Гърция

Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Атина в неделя вечерта на тридневна визита в балканската държава. Целта на посещението е "по-дълбоко сътрудничество с Гърция във всички сектори", информира АФП.

Си се очаква да се срещне с президента Прокопис Павлопулос и премиера Кириакос Мицотакис. Също така е планирано двете държави да подпишат документи за сътрудничество в сферата на образованието, енергетиката и корабната индустрия.

Задължението ни е постоянно да повишаваме нашето сътрудничество във всички сектори и да разширяваме обхвата на инвестициите, пише гръцкият вестник "Катимерини", позовавайки се на президента на Китай.

Отношенията с Гърция са приоритет за Китай, обяви гръцкият външен министър Никос Дендиас пред радио "Тема". Те дойдоха и инвестираха в Гърция, когато други си тръгнаха по време на кризата, добави той.

Миналата седмица Мицотакис беше на четиридневна визита в Шанхай, където той води делегация от повече от 60 бизнес лидери.

На главната си страница проправителственият вестник "То Вима" пише: Гръцката "сватба с китайския дракон". Вестникът пише, че се очаква да бъдат подписани споразумения между двете държави.

Гърция постепенно изгражда тесни търговски отношения с Китай от повече от десетилетие. Инициативата започна през 2008 г., когато двете държави се договориха китайската компания Cosco да инвестира 600 милиона евро в основното пристанище в Пирея. Инвестицията се разглежда като "главата на дракона" от Си Дзинпин. По време на посещението в Шанхай Мицотакис разкри, че инвестицията може да достигне 1 милиард евро.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини